Fordított életet élt, milliókat kockáztatott a Las Vegas-i mészáros

Újabb részletek derültek ki Stephen Paddock életéről. A férfi beperelt egy kaszinóhotelt, mert elesett. 2013-as tanúvallomása került a CNN birtokába.

Kovacsik Ágnes
2017. 10. 09. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor lement a nap, akkor volt igazán elemében, éjszakánként milliókat tett kockára. Melegítőnadrágban és papucsban járt-kelt a kaszinókban, a napot pedig végigaludta. Habár a szorongására időnként Valiumot szedett, sosem küzdött mentális betegséggel, és sosem követett el törvénytelenséget – ez Stephen Paddock, a Las Vegas-i mészáros 2013-as tanúvallomásának rövid összefoglalója. A CNN birtokába került 97 oldalas teljes leirat még akkor készült, amikor Paddock beperelte az egyik kaszinóhotelt, miután 2011-ben elcsúszott, majd elesett, így térdízület-sérülést szenvedett. Ám a perben végül a hotel javára ítéltek.

A férfi akkori vallomását jelenleg az FBI is vizsgálja, ám olyan információ, amely választ adna a rejtélyre – hogy Paddock miért zúdított golyózáport október 1-jén egy countryfesztivál résztvevőire –, nincs benne. Vallomásában ugyan megemlítette Paddock, hogy texasi fegyvertartási engedéllyel rendelkezett, ám más egyebet ebben a témában nem mondott.

Magáról annyit árult el, hogy folyton úton volt, ingázott Kalifornia, Nevada, Texas és Florida között: egy-egy kasznióhotel vált ideiglenes otthonává, ahol legtöbbször ingyen és bérmentve szállt meg, mert jól ismert szerencsejátékos volt.

Aztán azt is mondta magáról, hogy volt idő, amikor a világ legnagyobb videopóker játékosaként tartották számon. Paddock elképesztően sok időt töltött hazárdjátékkal: 2006-ban például egy nap átlagosan 14 órát játszott.

A 2011-es baleset éjszakáján elmondása szerint felbontott egy üveg szakét, de ritkán ivott, amikor pókerezett, mivel nagy tétben játszott, és észnél kellett lennie.

A mészárlás után nem sokkal a Las Vegas Review-Journal című lap írta meg a nevadai gyógyszerellenőrző hivatal nyilvántartására hivatkozva, hogy Paddock júniusban nagy adag diazepam – közismertebb nevén Valium – tablettát vásárolt. A gyógyszert depresszió ellen írják fel az orvosok, és csakis receptre kapható. A gyógyszert felíró Dr. Steven Winkler viszont elzárkózott attól, hogy nyilvánosan kommentálja az információt. A 2013-as vallomása szerint Paddock rendszeresen járt az orvoshoz, a Valiumot a szorongására írták fel, azt azonban nem tudni, milyen gyakran vette be a gyógyszert, de a tanúvallomásából kiderült, hogy 10-15 darab tabletta maradt a hatvanszemes üvegben, amit másfél évvel korábban írtak fel neki.

Korábban beszámoltunk arról, hogy talán közelebb vihet a tömegmészárlás indítékához az a kézzel írt feljegyzés, amit a merénylő szobájában, a Mandalay szállodában találtak. Paddock papírra vetette a 32. emeleti ablakból a fesztivál területéig a röppályára és a távolságra vonatkozó számításokat. Bár egyre több körülmény ismert, az még mindig nem egyértelmű, mi váltotta ki az Egyesült Államok modern kori történetének legnagyobb tömegmészárlását. Korábban Joseph Lombardo Clark megyei seriff is arról beszélt, hogy Paddock egy titkos életet is élt, amit sosem fogunk teljesen megismerni.

Paddock 58 emberrel végzett és 500-at megsebesített a Las Vegas-i countryfesztiválon, majd öngyilkosságot követett el. Már korábban találtak arra utaló jeleket, hogy a támadás után el akart menekülni, a Reuters szerint pedig a nyugdíjas könyvelő nemcsak a mészárlás helyszínét és rejtekhelyét választotta ki körültekintően, de a támadáshoz használt arzenált is régóta gyűjtögette.

Paddockról az is kiderült, hogy a férfi apja, a pszichopatának tartott Patrick Benjamin Paddock egy időben az USA egyik legveszélyesebb körözött bűnözőjének számított, és börtönben ült fegyveres bankrablás miatt. Stephen Paddockot és testvéreit anyjuk nevelte, de a férfi alig ismerte az apját. Sajtóértesülések szerint Stephen Paddock komolyabb összeget veszített kártyán a tömeggyilkosság előtti napon, de ez nem magyarázza magát a gondosan eltervezett bűntényt, amelynek az előkészítéséhez napok kellettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.