Kiderült, mit találtak a Las Vegas-i lövöldöző szobájában

Már tudni, mi szerepelt a számokkal teleírt papíron.

Marosi Adrienn
2017. 10. 08. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézzel írt, a 32. emeleti ablakból a fesztivál területéig a röppályára és a távolságra vonatkozó számításokat találtak a Las Vegas-i merénylő szobájában, a Mandalay szállodában talált feljegyzésen – tudta meg hatósági forrásból a CNN. Arról már korábban hírt adtak, hogy Stephen Paddocknál számokkal teleírt papírra bukkantak, amely – úgy vélik – fontos lehet az ügy szempontjából.

Paddock vasárnap éjjel 58 embert lőtt agyon és 500-at megsebesített a Las Vegas-i countryfesztiválon, majd öngyilkosságot követett el. Már korábban találtak arra utaló jeleket, hogy a támadás után el akart menekülni, a Reuters szerint pedig a nyugdíjas könyvelő nemcsak a mészárlás helyszínét és rejtekhelyét választotta ki körültekintően, de a támadáshoz használt arzenált is régóta gyűjtögette. Paddock egyébként egy másik szállodai szobát is kibérelt, amely ugyancsak egy zenei fesztivál helyszínére – a Las Vegas-i Life Is Beautiful fesztiválra – nézett (az eseményt szeptember 22–25. között tartották).

Paddock valószínűleg több év vagy akár évtized alatt szerezte be a több ezer lőszert és az 50 automata vagy automatává átalakított fegyverét, amelyből a rendőrség később 23-at talált meg a támadáshoz bérelt hotelszobában, az arzenál felét pedig két további helyszínen fedezte fel. A nyomozók szerint a fegyverek közül ugyanakkor legalább 30-at egy időben, tavaly októberben vásárolhatott meg, ami felveti annak lehetőségét, hogy nem sokkal azelőtt valamilyen sorsfordító esemény történhetett vele.

Kedden nyilvánosságra hoztak néhány – a lövöldözés idején készült – videofelvételt, amelyből kiderül, hogy Paddock a sorozatokat 9–11 perc alatt adta le. 

Bár egyre több körülmény ismeretes, az még mindig nem egyértelmű, mi váltotta ki az Egyesült Államok modern kori történetének legnagyobb tömegmészárlását – Paddockot visszahúzódó, csendes embernek ismerték, aki szerette a sportot, a szerencsejátékot, és gazdag befektetőként minden hobbijának hódolhatott.

A férfi apja, a pszichopatának tartott Patrick Benjamin Paddock egy időben az USA egyik legveszélyesebb körözött bűnözőjének számított, és börtönben ült fegyveres bankrablás miatt. Stephen Paddockot és testvéreit anyjuk nevelte, de a férfi alig ismerte az apját. Sajtóértesülések szerint Stephen Paddock komolyabb összeget veszített kártyán a tömeggyilkosság előtti napon, de ez nem magyarázza magát a gondosan eltervezett bűntényt, amelynek az előkészítéséhez napok kellettek.

Legutóbb több mint egy éve a floridai Orlandóban követtek el hasonló léptékű vérengzést, amikor egy magát az iszlám harcosának nevező merénylő egy melegbárban géppuskával lőtt a vendégseregre. Akkor rajta kívül 49-en hunytak el.

Bár a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség korábban közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a támadás elkövetését, és a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra, a rendőrség nem talált erre utaló jeleket, és cáfolta a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.