Puigdemont egységre szólította fel a függetlenséget támogató pártokat

A leváltott katalán elnök Brüsszelből üzent a katalán függetlenségpárti pártoknak.

MTI
2017. 11. 04. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök szombaton Brüsszelben egységre szólította fel a katalán függetlenségpárti pártokat a december 21-i regionális választásokon - tudósít az MTI.

 „Eljött az egyesülés pillanata minden demokrata számára. Katalóniáért, a politikai foglyok kiszabadulásáért és a (katalán) köztársaságért” – írta a gazdag északkelet-spanyolországi autonóm tartomány volt vezetője Twitter-oldalán.

Puigdemont előző este az RTBF belga televízióban közölte, hogy „kész” indulni a katalán függetlenség október 27-i kikiáltása után a katalán vezetést menesztő és a tartományt a spanyol kormány fennhatósága alá helyező Mariano Rajoy spanyol kormányfő által kiírt előre hozott választásokon.

A mikroblogportálra kitett üzenetében Puigdemont egy petícióra (Llistaunitaria.cat) vonatkozó hivatkozást is közölt, amelyben „egységes függetlenségpárti választási lista” létrehozására szólítanak fel. A petíciót szombaton 14 óráig több mint 32 ezren írták alá.

A Belgiumba menekült Puidgemont és leváltott kormányának négy minisztere ellen az ellenük emelt vádak – lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények – miatt péntek este a spanyol központi büntetőbíróság európai elfogatóparancsot adott ki.

A madridi bíróság csütörtökön kihallgatásuk után előzetes letartóztatásba helyezte a Puigdemont-kabinet nyolc tagját, közöttük Oriol Junqueras alelnököt. Egy kilencedik kormánytag, aki a függetlenség kikiáltása előtt lemondott, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

Carles Puigdemont pártja, a konzervatív függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) a közvélemény-kutatások szerint a 4. vagy az 5. helyre számíthat a december 21-i választásokon.

A PDeCAT és a függetlenségpárti baloldali Katalóniai Köztársasági Baloldal (ERC) Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven pártszövetséget alkotva kormányoztak Katalóniában 2015-től október 27-i leváltásukig. A két szövetséges között azonban az elmúlt hónapokban feszült volt a viszony, és a legfrissebb felmérések szerint a választások nagy esélyesének számító ERC erőpozícióban van.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras pénteken közzétett cikkében a külön listák mellett foglalt állást. A párt szombaton ülésezik, és várhatóan döntést hoz a kérdésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.