Reuters: Mugabe mentesül a felelősségre vonás alól a lemondásáért cserébe

Az alku tárgyát képezi az is, hogy a 93 éves politikusnak szavatolják biztonságát a hazájában.

MN
2017. 11. 23. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az alku tárgyát képezi az is, hogy a 93 éves politikusnak szavatolják biztonságát a hazájában. Mugabe tudatta, hogy Zimbabwéban akar meghalni, és nem tervezi azt, hogy külföldi száműzetésbe vonul.

Egy kormányzati forrás szerint Mugabének nagyon fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, de ettől még akkor utazhat külföldre, amikor jónak látja. A lemondott elnök tartott a feleségét övező ellenséges hangulattól, ezért szavatolni kellett számára azt is, hogy egész családja is biztonságban és félelem nélkül élhessen – írja az MTI.

Mugabe azóta állt az ország élén, amióta Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült. Pénteken iktatják be elnöki tisztségébe Emmerson Mnangagwa korábbi alelnököt.

Mint megírtuk, a közelmúltban Mugabe menesztette a „Krokodil” becenevű Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és „Gucci Grace” gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását, múlt hét szerdán pedig meg is történt a katonai hatalomátvétel Zimbabwében. A 37 éves állam ezzel története első államcsínyét élte át, és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már 37 ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.