Robert Mugabe környezetének több tagját is őrizetbe vették

Pénteken ülést tartanak, amelyen előterjesztik az elnök menesztését.

MN
2017. 11. 17. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Herald című kormánylap azt írta, a hadsereg jelentős haladást ért el abban, hogy megtisztítsa Robert Mugabe államfő környezetét a bűnözőktől. A lap egyben közölt egy fotót, amelyen Mugabe látható egy tárgyaláson a hadsereg vezérkari főnökével és két dél-afrikai miniszterrel – írja az MTI.

Ezzel egy időben a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Egység – Hazafias Front (ZANU-PF) párt magas rangú forrásai arról számoltak be, hogy pénteken ülést tartanak, amelyen előterjesztik Robert Mugabe menesztését. Azt is közölték, hogy ha Mugabe nem hajlandó távozni a hatalomból, akkor alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene.

Egy nyilatkozó azt mondta: „nincs visszaút. Ha nagyon makacs lesz, akkor elrendezzük, hogy vasárnap menesszék. Ha ez megtörtént, kedden alkotmányos vádemelést indítanak.”

Közben hazatért Zimbabwéba Emmerson Mnangagwa alelnök, akinek november 6-ai menesztése a katonai hatalomátvételt kiváltotta. Egy a leváltott alelnökhöz közel álló és a hadsereggel is kapcsolatban álló forrás azt mondta, hogy Mnangagwa csütörtök óta az országban tartózkodik.

Robert Mugabe ugyancsak pénteken a katonai hatalomátvétel utáni első nyilvános szerepléseként egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen mondott beszédet – jelentették hírügynökségek.

Az AP amerikai hírügynökség azt írta, a nyilvános szereplés lehetőséget teremt az elnöknek arra, hogy még mindig a hatalom birtokosaként láttassa magát, noha az országban egyre erősebb a követelés, hogy mondjon le.

Az ünnepségen több ezren, diákok, vendégek, más méltóságok vettek részt a főváros, Harare külterületén lévő Zimbabwei Nyílt Egyetemen. Az akadémikusok palástját és fejfedőjét viselő Mugabe lassan haladt a menetben a pódium felé, miközben egy zenekar játszott. Ezt követően a tömeg Mugabéval együtt elénekelte a zimbabwei himnuszt, majd az államfő megnyitotta a rendezvényt, amit a tömeg tapssal fogadott.

A hadsereg szerdán jelentette be, hogy átvette a hatalmat Zimbabwéban. Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül az ország függetlenségi harcában hajdan részt vevő tagok ellen. Az elnök felesége, Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a ZANU-PF-en belül és befolyásos ifjúsági szervezetében, így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik korábban kivételezett helyzetet élveztek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből. Értesülések szerint Emmerson Mnangagwa alelnök több mint száz állítólagos híve ellen készültek fegyelmi eljárást indítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.