Rongyos pulóvert húztak Pefőfi szobrára Ungváron

A koszos ruhadarabot már leszedték a szoborról, egy civil aktivista hívta fel figyelmet a durva viccre – vagy provokációra.

MN
2017. 11. 15. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez gondoskodás vagy zaklatás? Nem tudom, ki követte ezt el, és nem értem, mi a baja egyes embereknek egy emlékművel? – tette fel a kérdést Ivan Danacko ungvári civil aktivista, aki először vette észre a ronggyal elcsúfított Petőfi-szobrot.

A szoboralakot ismeretlenek koszos, szakadt pulóverbe öltöztették. A ruhadarabot azóta már leszedték az emlékműről, de Danacko fotóját több kárpátaljai hírportál is közölte.

Petőfi Sándor helyi emlékművét már többször is megrongálták és meggyalázták, ezért Magyarország ungvári főkonzulátusának anyagi támogatásával a város polgármesteri hivatala térfigyelő kamerákat szereltetett fel a szobor környezetében.

Nem csak a magyar szobrok számítanak célpontnak: vasárnap Beregszászon a Szabadság (Szvoboda) nevű nacionalista párt Karpatszka Szics elnevezésű szervezete tartott engedélyezett felvonulást – tiltakozva az ukrán oktatási törvényt érő bírálatok miatt – a füstbombákkal kísért demonstráción pedig leszedték a városházáról a magyar zászlót.

Meg is akarták gyújtani, de ezt vezetőjük megakadályozta. A vonulókat később a közrend súlyos megsértésével vádolták meg a helyi hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.