Sokan meghaltak egy pokolgépes merényletben Szíriában

A harcok elől menekülők egyik gyülekezőpontján robbantottak.

MTI
2017. 11. 05. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucatnyi ember vesztette életét szombaton pokolgépes merényletben az Eufrátesz keleti partján a harcok elől menekülők egyik gyülekezőpontján Deir ez-Zaur tartományban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint az Iszlám Állam terrorszervezet legalább egy autóba rejtett pokolgépe robbant fel az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd-arab ernyőszervezet által ellenőrzött térségben. Az OSDH úgy tudja, több robbanás is megrázta a területet a Conoco gázlelőhely és a dzsafrai erőmű között. Hozzátette: számos ember a merényletet követően a Szír-sivatag felé menekült tovább.

Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: tucatnyi sebesültje is van a történteknek. Az áldozatok a szélsőséges dzsihadisták és az ellenük küzdő kormányerők, illetve milíciák harcai elől menekültek a régióba.

Az Eufrátesz keleti partját nagyrészt a Szíriai Demokratikus Erők tartja ellenőrzése alatt, s vonul folyamatosan előre a terrorszervezettel szemben. Az Iszlám Állam a folyó nyugati partján is visszavonulóban van. A damaszkuszi kormány pénteken jelentette be, hogy teljesen visszafoglalták az olajban gazdag keleti tartomány azonos nevű székhelyét, Deir ez-Zaurt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.