Súlyosan bántalmazták a fogdában Robert Mugabe pénzügyminiszterét

Ignatius Chombót jelenleg kórházban ápolják.

MN
2017. 11. 24. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovemore Madhuku szerint Chombo a kezén, a lábán és a hátán szenvedett sérüléseket, és egy egész héten át bekötött szemmel ült cellájában. Korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, a bűncselekményeket állítólag még tartományi miniszterként követte el több mint egy évtizeddel korábban – tette hozzá az ügyvéd. Madhuku úgy vélekedett: „ez brutális és könyörtelen módja az ellenfelekkel való bánásmódnak” – írja az MTI.

A volt pénzügyminisztert a Robert Mugabe elnök elleni múlt heti puccs idején vette őrizetbe a katonaság azzal az indokkal, hogy megtisztítja az államfő környezetét a bűnözőktől. Chombót pénteken átadták a rendőrségnek.

Eközben Emmerson Mnangagwa korábbi alelnök, az ország új vezetője Mugabéval személyesen találkozva is megígérte, hogy a lemondott államfő és családja biztonságban lesz Zimbabwéban – közölte az állami média pénteken.

Előző nap a Reuters hírügynökség is olyan értesüléseket szerzett, hogy cserébe Mugabe lemondásáért az új hatalom vállalta, hogy nem fogja felelősségre vonni, és szavatolja biztonságát a hazájában. Mugabe tudatta, hogy Zimbabwéban akar meghalni, s nem tervezi, hogy külföldi száműzetésbe vonul. Egy kormányzati forrás szerint Mugabének nagyon fontos volt, hogy szavatolják számára az országban a biztonságot, tartott ugyanis a felesége elleni népharagtól.

A The Herald című állami napilap úgy tudja, hogy a megbuktatott elnök fáradtsága miatt várhatóan nem vesz részt Mnangagwa pénteki beiktatásán, amelyet egy hararei stadionban tartanak, és ebbe Mnangagwa is beleegyezett.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) kormányközi szervezet pénteken hangsúlyozta: kész szorosan együttműködni a jövendőbeli vezetővel és kormányával. A tizenhat tagországgal rendelkező szervezetet soros elnöke jelenleg a Dél-afrikai Köztársaság.

Mugabe azóta állt az ország élén, hogy Zimbabwe 1980-ban kivívta függetlenségét. Kedden a hadsereg és a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Uniója – Hazafias Front (ZANU-PF) nyomására lemondásra kényszerült. Pénteken iktatják be elnöki tisztségébe Emmerson Mnangagwa korábbi alelnököt.

Mint megírtuk, a közelmúltban Mugabe menesztette a Krokodil becenevű Mnangagwát az alelnöki pozícióból, és Gucci Grace gúnynéven elhíresült feleségét akarta utódjaként látni. Ezt követően döntött úgy a hadsereg, hogy átveszi az ország irányítását, múlt szerdán pedig meg is történt a katonai hatalomátvétel. A harminchét éves állam ezzel története első államcsínyét élte át, és csatlakozott az afrikai országok többségéhez: a kontinensen Zimbabwével együtt már harminchét ma is létező államalakulatban zajlott le sikeres vagy sikertelen puccskísérlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.