Szárítógépben kínozták a muzulmánokat az amerikai seregben

Az egyik újonc öngyilkos lett. A fő felelős, Joseph Felix tengerészgyalogos-kiképzőtiszt tíz évet kapott.

MTI
2017. 11. 11. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év börtönre ítélte a bíróság az Egyesült Államokban azt a tengerészgyalogos-kiképzőtisztet, aki tíz muszlim újoncot bántalmazott, egyikük bele is halt – jelentette pénteken az amerikai sajtó.

Joseph Felix őrmestert előző nap mondta ki bűnösnek a bíróság a tavalyi bántalmazások miatt, amelyek a tengerészgyalogság dél-karolinai kiképzőbázisán, Parris Islanden történtek. A katonai törvényszék szerint az összes kiképző közül őt terheli a legnagyobb felelősség a történtekért.

A tárgyalás során kiderült, hogy a kiképzők szélsőségesen durva „beavatásokat” szerveztek az újoncoknak. Két muszlim katonát például ipari szárítógépbe kényszerítettek, és a gépet be is kapcsolták, miután nem voltak hajlandók megtagadni hitüket.

Raheel Siddiqui többnapnyi „beavatás” után tavaly márciusban a mélybe vetette magát a bázis egyik épületéről. A hadsereg egyszerű öngyilkosságként könyvelte el az esetet. Szülei viszont 100 millió dolláros kártérítésért beperelték a tengerészgyalogságot, és azt állították, hogy egy tiszt vezette ki a balkonra Siddiquit, mielőtt a mélybe zuhant.

A pénteken kiszabott büntetés értelmében Felix őrmestert tengerészgyalogoshoz méltatlan viselkedése miatt le is szerelik a fegyveres erők kötelékéből, a katonai törvények értelmében mindazonáltal az ügy automatikusan fellebbviteli bíróság elé kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.