Szaúd-Arábia hétmilliárd dollárért vesz precíziós bombát amerikai cégektől

Rijádot számtalanszor bírálták azért, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van.

MTI
2017. 11. 23. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia hétmilliárd dollár értékben vásárol precíziós bombát amerikai fegyvergyártó cégektől – közölték szerdán a Reuters hírügynökséggel az ügyletet ismerő források. A hírügynökség szerint az adásvételt valószínűleg ellenezni fogja több kongresszusi tag, mondván, hogy Szaúd-Arábia amerikai fegyverekkel öl meg civileket a jemeni háborúban. A szóban forgó amerikai védelmi beszállítók a Raytheon és a Boeing, amelyek nem voltak hajlandók nyilatkozni az ügyben. Az ügylet része annak a 110 milliárd dolláros előzetes fegyvereladási megállapodásnak, amelyet Donald Trump amerikai elnök májusi szaúd-arábiai látogatásakor hoztak nyilvánosságra.

Az amerikai kongresszusban, amelynek jóvá kell hagynia minden fegyvereladást, egyre több vita volt az utóbbi időben arról, hogy az Egyesült Államok adjon-e el fegyvereket a regionális hatalom arab királyságnak és szövetségeseinek az Öböl Menti Együttműködési Tanácsban. A washingtoni külügyminisztérium egy tisztségviselője közölte: mindaddig nem erősítik meg az eladást, amíg hivatalosan nem értesítik róla a kongresszust. Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták azért, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.