Szexuális zaklatás elleni tanfolyam indul az amerikai képviselőházban

A kurzuson elsajátítandó tananyag egyelőre nem nyilvános.

MN
2017. 11. 15. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai képviselőházban szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be – az erről szóló döntést Paul Ryan házelnök közleményben jelentette be, számolt be az MTI.

Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt vennie a tanfolyamon, a politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik ez a kötelezettség. Ez utóbbival kapcsolatban a házelnök semmit sem közölt, és arra sem utalt, hogy a tanfolyamon mit is oktatnak majd.

A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy két képviselőnő egy bizottsági meghallgatáson elmondta: a képviselői irodaház egyik női alkalmazottja azért mondott fel, mert egy férfi képviselő molesztálta őt, sőt jelenleg két politikus ellen is folyik hasonló ügyben vizsgálat. Paul Ryan házelnök a meghallgatást „mérföldkőnek” nevezte a szexuális zaklatás elleni küzdelemben, s közleményében leszögezte, hogy „világossá kell tenni, hogy a zaklatás egyetlen formájának sincs helye ebben az intézményben”.

Barbara Comstock virginiai republikánus törvényhozó a meghallgatáson nem nevezte meg azt a képviselőt, aki miatt az alkalmazott felmondott a munkahelyén. Jackie Speyer kaliforniai demokrata párti képviselőnő szintén nem mondott neveket, de közölte: a két képviselő közül, akiket szexuális zaklatással vádolnak, az egyik republikánus, a másik pedig demokrata párti. Mindketten férfiak.

Comstock képviselőnő részletezte a szóban forgó esetet. Eszerint a politikus behívatta magához az alkalmazottat, egyetlen szál törölközőben fogadta, majd azt is ledobta magáról.

Jackie Speyer még vasárnap, az NBC televízió szokásos heti politikai vitaműsorában azt mondta: az elmúlt 10-15 évben a kongresszusban mintegy 15 millió dollárt költöttek az adófizetők pénzéből a szexuális zaklatások miatti kártérítésre.

Eddig több mint 1500 volt kongresszusi alkalmazott írta alá azt a petíciót, amely követeli a szexuális zaklatások elleni tanfolyam kötelezővé tételét. A szenátus a múlt héten fogadott el egy határozatot, amely a szenátusi irodai alkalmazottak számára is kötelezővé tenné az említett tanfolyamot.

Az Egyesült Államokban Harvey Weinstein producer szexuális zaklatásainak botránya óta egymást követik a leleplezések: a művészvilág ismert szereplőiről derülnek ki hasonló botrányok.

Nem maradt érintetlen a politikusok világa sem: a napokban az alabamai republikánus szenátorjelölt, Roy Moore ellen vallott öt nő, azt állítva, hogy csaknem 40 évvel ezelőtt az akkor fiatal ügyészként dolgozó Moore zaklatta őket.

David Brooks, a The New York Times kolumnistája a napokban egy televíziós interjúban annak a meggyőződésének adott hangot: „a Bill Clinton volt elnök nőügyei iránt tanúsított türelem azt a hatást érte el, hogy olyan társadalmi környezet alakult ki, amelyben engedélyezett a szexuális zaklatás”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.