Szír és orosz embercsempészeket ítéltek el Bécsben

A négy embercsempész Magyarországon is működött.

MTI
2017. 11. 13. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többéves szabadságvesztésre ítélt négy embercsempészt elsőfokon egy bécsi bíróság. A vádlottak illegális bevándorlókat juttattak Ausztriába.

A csempészeket – egy 45 éves szíriai és három, 39 és 42 év közötti orosz állampolgárt – 2016 júliusában fogták el. Az esküdtek szerint kétség sem férhet hozzá, hogy egy profitorientált bűnszövetkezet tagjai voltak.

Az elítéltek több esetben Magyarországról, pontosabban Budapestről szállítottak migránsokat illegálisan Ausztriába, ahol ideiglenes szállásokon helyezték el, majd a lehető legrövidebb időn belül Németországba vitték őket. A bűnszövetkezet fejenként 4-7 ezer eurót (körülbelül 1,2-2,2 millió forintot) kért a „szolgáltatásaiért”.

Az ügyészség eredetileg olyan értesüléseket kapott, hogy a szíriai állampolgár 8 ezer embernek segített eljutni az áhított célországba, amivel mintegy egymillió euróra (nagyjából 310 millió forintra) tett szert. A hatóságok ezt végül nem tudták teljesen bizonyítani, és csak 55 olyan migránst sikerült előkeríteni, akit ő csempészett Németországba. A férfi 2015 szeptembere óta folytatta tevékenységét, és a mostani döntés szerint három évig ül majd érte rács mögött.

Harminckilenc éves orosz kollégáját 71 migráns csempészésével vádolták, őt 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Két jelentéktelenebb szerepkörben dolgozó honfitársát egyenként két évre ítélték, de nyolc hónap után szabadulhatnak. Az ítéletek nem jogerősek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.