Távozásra szólította fel Horst Seehofert pártja ifjúsági szervezete

A bajor kormányfő kártékonynak nevezte a követelést.

MTI
2017. 11. 05. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horst Seehofer a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta, továbbra is „oroszlánként” küzd azért, hogy a CSU részvételével stabil kormány alakuljon Berlinben.

Az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) közösen folytatott tárgyalások a liberálisokkal (FDP) és a Zöldekkel a lehető legnehezebb politikai munkát jelentik, és igen kártékony, hogy ezt „szakadatlan golyózáporban” kell végeznie, holott a CSU elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy személyi kérdéseket a berlini koalíciós egyeztetések után vesznek napirendre – mondta.

Emellett hangsúlyozta: a bírálatok leperegnek róla, és majd csak az után válaszol rájuk, hogy befejezték a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett együttműködés lehetőségéről kezdett egyeztetéseket.

Előzőleg, szombaton a CDU/CSU pártszövetség közös ifjúsági szervezetének (Junge Union) CSU-s tagszervezete erlangeni gyűlésén nagy többséggel elfogadott egy határozatot, amely szerint a CSU vezetésében személyi változásra, „hiteles újrakezdésre” van szükség ahhoz, hogy a párt megőrizze abszolút többségét a 2018-as tartományi parlamenti (Landtag-) választáson.

Az ifjúsági szervezet az első befolyásos csoportosulás a CSU-ban, amely nyíltan szembefordult Horst Seehoferrel. A Bild am Sonntag szerint a támadás mögött az első számú „trónkövetelő”, Markus Söder pénzügyminiszter áll, aki ugyan eddig nem követelte nyilvánosan Seehofer távozását, de gyakran bírálja és a pártját fogja mindenkinek, aki szembefordul vele. Így például az ifjúsági szervezet gyűlésének margóján szombaton tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CSU megkerülhetetlen szervezet, amely bizonyította „gerincességét”.

A bírálatok alapja a CSU gyenge szereplése a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. A csak Bajorországban működő párt a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát szerezte meg, ami 10,5 százalékpontos visszaesés a négy évvel korábbi 49,3 százalékponthoz képest.

A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel, és gyengülése a pártban elterjedt értelmezés szerint azt jelenti, hogy a 2018-as helyi választáson veszélybe kerülhet az abszolút többség a müncheni tartományi parlamentben. Ez azért fontos, mert a CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon azt, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül vezeti Bajorországot.

Horst Seehofer 2008 óta vezeti a pártot és a tartományi kormányt. Az után került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as Landtag-választáson több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.