Tízezrek álltak ki Barcelonában a lecsukott katalán vezetők mellett

A demonstrációt két civil társaság szervezte, amelyek vezetői szintén rács mögött vannak.

MTI
2017. 11. 11. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek tüntetettek szombaton Barcelona központjában követelve, hogy a spanyol hatóság engedje szabadon az elszakadást szorgalmazó, börtönbe csukott katalán vezetőket.

„Szabadságot a politikai foglyoknak!”, „Kifelé a megszálló hatalommal!” – ilyen követeléseket kiabáltak és feliratokat tartottak a magasba a tüntetők, akiknek jó részét ötszáz busszal szállíttatták a megmozdulás szervezői Katalónia különböző városaiból és falvaiból Barcelonába.

A demonstrációt két civil szervezet rendezte, amelyek vezetői szintén rács mögött vannak. Két vezető aktivistán kívül a feloszlatott katalán kormány nyolc volt tagja is vizsgálati fogságba került, miközben a hatóságok megpróbálják feltárni, hogy milyen szerepet játszottak a spanyol alkotmány megsértésében azzal, hogy októberben törvénytelenül deklarálták Katalónia függetlenségét.

A madridi legfelső bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy hat másik, szintén függetlenségpárti katalán politikus óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Köztük van Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke, neki 150 ezer euró (46,8 millió forint) óvadékot kell letennie jövő csütörtökig, különben ő is rács mögé kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.