Több ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből

Harmincnégy ember azonban életét vesztette, és sokan eltűnhettek.

MTI
2017. 11. 04. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Több mint 2560 menekültet és bevándorlót mentettek meg az elmúlt négy nap során a Földközi-tengeren, és harmincnégy holttestet emeltek ki a vízből” – írta a Twitteren Flavio Di Giacomo, az ENSZ migrációs szervezetének szóvivője.

Huszonhat holttestet azután találtak meg, hogy egy migránsokat szállító hajó pénteken süllyedni kezdett – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője, aki szerint 64 embert sikerült kimenteni.

„Több ember is lehet az eltűntek között, de ezt addig nem tudjuk megmondani, amíg nem beszélünk a túlélőkkel” – mondta a szóvivő.

Az Európai Unió Eunavfor Med missziója is nehéz napról számolt be pénteken Facebook-oldalán. Hajóját egy helikopter kísérte, amely a süllyedő gumicsónakok helyét azonosította a tengeren.

Olasz médiaértesülések szerint az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója szombat délelőtt 764 bevándorlót és menekültet – közöttük 112 kiskorút – szállított a dél-olaszországi Reggio Calabriába. Nyolc holttest is volt a fedélzeten. Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet Aquarius nevű hajója a calabriai Vibo Valentiába szállított pénteken 588 migránst, akiket a líbiai partok közelében mentettek ki az elmúlt napokban. Tizennyolc algériai bevándorló pedig Szardínia szigetén kötött ki csónakjával.

Bár augusztus óta jelentősen csökkent az Olaszországba a Földközi-tengeren át érkező menekültek száma, de továbbra is gyakoriak a mentési műveletek – írta a dpa.

Az IMO adatai szerint idén több mint 2800 ember veszett a Földközi-tengerbe átkelés közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.