Többen meghaltak a törökök és a kurdok fegyveres összecsapásában

Az incidens akkor történhetett, amikor a PKK fegyveresei Irak felől megpróbáltak átjutni a határon.

MN
2017. 11. 02. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fegyveres is életét vesztette a török biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet tagjai közül, amikor reggel újabb összetűzésre került sor az Irakkal határos délkelet-törökországi Hakkari tartomány Semdinli nevű körzetében – számol be az MTI török hírügynökségi jelentések nyomán.

Az Anadolu török állami hírszolgálat mindkét oldalon négy halottról tud, a Dogan hírügynökség viszont úgy értesült, hogy a kurd áldozatok mellett a török biztonsági erők nyolc tagja vesztette életét. Az Anadolu szerint az incidens akkor történt, amikor a PKK fegyveresei Irak felől megpróbáltak átjutni a határon.

A törökországi kurd kisebbség függetlenségéért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása Észak-Irakban, a Kandil-hegységben található.

A kurd szeparatisták és a török biztonsági erők között két és fé évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Törökország délkeleti részében. Azóta legalább 300 civil, a biztonsági erők mintegy 800 tagja és több mint 10 ezer lázadó halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a PKK tagjai kiszorultak a főként kurdok lakta török városokból, és a török hadműveletek a térség hegyvidéki területein zajlanak tovább.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította. A konfliktusban 33 év alatt eddig csaknem 50 ezer ember vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.