Trump: Kína gyorsan pontot tehetne az észak-koreai konfliktus végére

Az amerikai elnök arra kérte kínai kollégáját, hogy szakítsa meg a pénzügyi kapcsolatait Phenjannal.

MN
2017. 11. 09. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pekingi látogatáson tartózkodó Donald Trump amerikai elnök arra kérte csütörtökön a kínai vezetést, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Észak-Koreára nukleáris és rakétaprogramjának feladása érdekében, szakítsa meg vele pénzügyi kapcsolatait – írja az MTI.

„Kína gyorsan és könnyen meg tudja oldani ezt a problémát, arra kérem, hogy dolgozzon ezen nagyon kitartóan” – mondta az amerikai elnök Hszi Csin-ping kínai államfővel közös sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy a Phenjannal szembeni nyomásgyakorlásban Oroszországra is számít.

Hszi Csin-ping pedig azt mondta: Kína elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal több nagy jelentőségű regionális és globális kérdésben, köztük az Észak-Korea okozta válság megoldásában. Peking nem adja fel azt a célt, hogy békés úton oldják meg a problémát, és tegyék a Koreai-félszigetet atomfegyvermentessé – tette hozzá.

„Közös erőfeszítéssel kiegyensúlyozottá és kölcsönösen előnyössé tesszük a kínai–amerikai kétoldalú kereskedelmet” – jelentette ki Donald Trump. A két ország közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozatlansága hátrányos az Egyesült Államok számára, de – mint mondta – ezért nem Kínát, hanem hivatali elődjét, Barack Obamát hibáztatja.

A kínai elnök arra tett ígéretet, hogy országa egyre nyitottabb és átláthatóbb lesz a külföldi cégek, köztük az amerikaiak előtt. Hszi üdvözölte, hogy amerikai cégek is részt vesznek az Egy övezet, egy út elnevezésű, nagyívű kínai gazdasági tervben, amelynek középpontjában az infrastruktúra építése áll.

Bejelentették, hogy Trump látogatása alkalmával kínai és amerikai cégek mintegy 250 milliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodást kötöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.