Újabb és újabb áldozatok állnak ki Amerikában

Egyre több nő jelentkezik azzal a váddal, hogy a szenátorjelölt, Roy Moore szexuálisan zaklatta.

Garamvölgyi Flóra
2017. 11. 15. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több nő jelentkezik azzal a váddal, hogy az alabamai republikánus szenátorjelölt, Roy Moore szexuálisan zaklatta – emiatt a politikus személye körül igencsak heves vita alakult ki. A történtek idején a hölgyek 14-18 évesek voltak. (A 16 év alattiakkal való szexuális kapcsolat egyébként még a többi amerikai államhoz képest liberális alabamai szabályozás szerint is kiskorú megrontásának, illetve erőszaknak számít.) A „legújabb” áldozat, Beverly Young Nelson (56), aki vállalta a nyilvánosság előtt az őt ért inzultust, a támadáskor 16 éves volt, és abban az étteremben dolgozott, ahová az akkor 30-as éveiben járó Moore gyakran betért.

Nelson vádjai minden eddiginél súlyosabbak – a nő azt állítja, hogy Moore többször próbált beszédbe elegyedni vele, barátságos volt, ezért is bízott meg benne. Ám a férfi egyik este felajánlotta a neki, hogy hazaviszi, az autóban viszont fogdosni kezdte, a fiatal lány fejét pedig az ágyékához próbálta szorítani, miközben nyakát szorongatta. Az eset után Moore azonnal felvázolta az erőviszonyokat: azt tanácsolta áldozatának, hogy ne beszéljen az esetről senkivel, mert úgysem hinne neki senki, hiszen ő a kerületi ügyész, áldozata viszont csak egy gyerek. Az ügy kirobbanásával az a helyi pletyka is nagyobb nyilvánosságot kapott, hogy a szenátorjelölt gyakran a szülővárosában található Gadsen Mall nevű bevásárlóközpontban töltötte szabad perceit, hogy az arra járó gimnazista lányokkal flörtöljön.

A zaklatásos ügyre egyébként a Washington Post két vezető újságírója bukkant rá, állításuk szerint teljesen véletlenül – az áldozatok keresték fel őket. Nem tudni, az írásnak mekkora súlya lesz Alabamában, hiszen a döntő többségben republikánus szavazókkal rendelkező államban a keleti part médiahíreit igen nagy bizalmatlansággal fogadják. Az eddigi felmérések szerint Moore eddigi szavazóit nem is rettentette el a történet.

Moore személye körül egyébként nem ez az első botrány. Az alabamai republikánus előválasztáson Steve Bannon, Trump volt főtanácsadója Moore-t támogatta, ám hiába a pártfogó, végül mégis ki kellett rúgni Moore-t a bíróságról, mert az még a legfelső bíróság határozatait sem volt hajlandó végrehajtani. 

Szintén hétfőn robbant ki a botrány, hogy az egykori elnök, George H. W. Bush 2003-ban illetlen módon ért egy akkor 16 éves lányhoz, Roslyn Corriganhaz. A nő Houstonban állt össze egy fotóra Bushsal egy CIA-tiszteknek tartott rendezvényen, amelyre az édesanyjával és az édesapjával érkezett. A vakuk villanásakor a volt elnök állítólag váratlanul megszorította Corrigan fenekét. Corrigan eddig az ötödik nő, aki szexuális zaklatással vádolja Busht. Jim McGrath, Bush szóvivője eddig azzal próbálta védeni a most 93 éves exelnököt, hogy évek óta kerekesszékben van és gyakorlatilag azoknak a nőknek a derekáig sem ér fel, akik zaklatással vádolták. Ám 2003-ban ez a helyzet még nem állt fenn, hiszen akkor Bush még nem volt mozgássérült. McGrath a friss vádakra annyit reagált, hogy Bush már minden áldozatától elnézést kért a kellemetlenségekért, akiknek többségét szintén hivatalos fotózások alkalmával zaklatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.