Ukrajna megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

Az ukrán elnök mögött álló párt egyik képviselője vetette fel, mivel Oroszországot agresszornak tartja.

MTI
2017. 11. 08. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága javasolhatja, hogy a Donyec-medence visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslat zárórendelkezései közé tegyenek egy olyan szövegrészt, amely kötelezi az ukrán kormányt a diplomáciai kapcsolatok megszüntetésére Oroszországgal – erősítette meg az orosz sajtóértesülést Ivan Vinnik ukrán parlamenti képviselő, a bizottság titkára szerdán újságíróknak.

A Petro Porosenko ukrán elnök mögött álló tömörüléshez tartozó Vinnik az ukrán–orosz diplomáciai kapcsolatok megszüntetéséről szólva kijelentette: ez a gyakorlat a világban, és ez felel meg a nemzetközi normáknak abban az esetben, ha egy ország a másikat agresszornak és megszállónak minősíti.

A Donyec-medence Ukrajnához történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot október 6-án szavazta meg első olvasatban a kijevi törvényhozás. Sajtóértesülések szerint az előterjesztés végleges szavazása várhatóan a jövő héten, november 16-án lesz.

Vinnik maga nem nyújtott be módosító indítványt, de reméli, hogy a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság az ő javaslatára előterjeszti azt mint bizottsági módosító indítványt a törvényjavaslathoz. Szerinte a diplomáciai kapcsolatok megszűnése után Ukrajna érdekeit valamely más ország képviseli majd. Hozzáfűzte, kérni fogja a külügyminisztériumot, egyeztessen nyugati partnereivel, hogy melyik, Oroszországban külképviselettel rendelkező ország lenne erre a megfelelő.

A Kommerszant azon értesülését viszont, hogy Fehéroroszország lehetne ez az állam, Vinnik cáfolta. Kijelentette, hogy mivel Minszk együttműködik az orosz titkosszolgálatokkal, ezt kizártnak tartja.

Mindkét ország polgárainak érdekeit sértené, és tovább bonyolítaná a helyzetet, ha Kijev úgy döntene, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával – reagált Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Szerinte egy ilyen döntés meghozatala szuverén joga Ukrajnának, de Kijev az elmúlt évek során több olyan döntést is hozott, amely kedvezőtlen hatást gyakorolt az ország délkeleti részén kialakult konfliktus rendezésére. A szóvivő nem kívánt reagálni arra az „elméleti feltevésre”, hogy szakítás esetén ki közvetítene Moszkva és Kijev között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.