Ukrán válság: lemondott a luhanszki szakadárok „elnöke”

Kibékíthetetlen ellentét keletkezett a szakadár terület politikai és fegyveres testületei között.

MTI
2017. 11. 24. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról Igor Plotnickij, az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság „elnöke” – közölte szakadár forrásokra hivatkozva az Unian ukrán hírügynökség.

A hírt Leonyid Paszicsnik, a szakadár terület „állambiztonsági minisztere” jelentette be. Közleményében közölte, hogy Plotnickij „többszöri harctéri sérülései által okozott egészségi állapotára” hivatkozva nyújtotta be lemondását. Közölte továbbá, hogy a „választásokig” Plotnickij határozata értelmében ő tölti be ideiglenesen az „elnöki” tisztet.

Korábban sem az ukrán, sem az orosz, sem a szakadár sajtó nem adott hírt arról, hogy Plotnickij megsérült volna bármilyen harci cselekményben.

Orosz források szerint Plotnickij mostantól a minszki megállapodások teljesítéséért felelős „megbízotti” tisztet tölti be a Luhanszki Népköztársaságban.

Paszicsnik hangsúlyozta, hogy Plotnickij sokat tett a minszki megállapodások teljesüléséért, és megígérte, hogy továbbra is megtesz ez ügyben minden tőle telhetőt.

A szakadárok között belviszály robbant ki, miután Plotnickij hétfőn úgy döntött, meneszti a szakadár luhanszki terület „belügyminiszterét, Igor Kornetet. Utóbbi viszont nem törődött bele a döntésbe, sőt cáfolta, hogy leváltották volna hivatalából. Kedden ismeretlen, azonosítót nem viselő fegyveresek szállták meg Luhanszk városát páncélozott harcjárművekkel, szerdán megszállták a helyi „főügyészséget”, és szoros ostromgyűrűbe zárták Plotnickij hivatalát. Csütörtökön Plotnickijnak valahogy sikerült kimenekülnie hivatala épületéből, elhagyta Luhanszkot, és minden bizonnyal Oroszországba utazott. Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok szerint a puccsszerű hatalomváltáshoz vezető belviszálynak az az oka, hogy kibékíthetetlen ellentét keletkezett a szakadár terület politikai és fegyveres testületei között. A két tábornak a 112.ua ukrán hírportál szerint más-más orosz kurátorai vannak: míg Plotnickij támogatója a Kreml „szürke eminenciásának” nevezett Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó, addig a fegyveres testületek mögött az orosz titkosszolgálat, az FSZB áll.

A hírportál elemzője azt sem tartotta kizártnak, hogy Moszkvában úgy döntöttek: egy vezető alatt egyesítik a két kelet-ukrajnai, azaz a donecki és a luhanszki szakadár területet, és ennek élén szívesebben látnák a donecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót, és „beáldoznák” Plotnickijt. Ez a portál szerint a dugába dőlt Új-Oroszország (Novorosszija) elnevezésű moszkvai projekt felélesztése lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.