Vasrudakkal üldözték el a menekülteket a bezárt ausztrál táborból

Tömött buszokkal vitték el őket a menekülttáborból.

MN
2017. 11. 24. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominic Kakas, a rendőrség egyik magas rangú vezetője elmondta, hogy összesen háromszázhuszonnyolc embert költöztettek el. A helyi hatóságok pénteken ismét beléptek a tábor területére, miután előző nap már eltávolítottak onnan ötven migránst – írja az MTI.

A műveletről készült filmfelvételeken látható, ahogy a rendőrök gumibotokkal és hosszú vasrudakkal ütlegelik a menekülteket, és buszokba tuszkolva elszállítják őket.

Az egyik menekült, Hasz Haszaballa azt mondta, hogy a rendőrök rájuk üvöltöttek, cibálták és megverték őket, majd erőszakkal a túlzsúfolt buszokba hurcolták valamennyiüket. Az iráni kurd Behrúz Bucsani pedig arról számolt be, hogy négy tömött busszal vitték őket az új táborba.

Peter Costello, a World Vision Australia emberbaráti szervezet főigazgatója azt mondta, hogy a láthatóan rosszul táplált menekültek többségének testén horzsolások és sérülések voltak. A három új tábor közül egy még mindig építési területnek számít, földgyaluk, be nem temetett csatornák vannak ott, a létesítmény nem kész a menekültek befogadására. Ilyen létesítménybe Ausztráliában nem engednének be embereket – tette hozzá Costello.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter ugyanakkor azzal vádolta a menekültek ügyét támogató ausztrálokat, hogy eltúlozták az erőszakról és sérülésekről szóló állításokat. Szerinte mind a három új menekülttábor üzemképes.

A pápua új-guineai legfelső bíróság 2016 áprilisában hozott döntésének értelmében a tábort, ahol hatszázan tartózkodtak még, október végéig be kellett volna zárni. A helyi hatóságok, amelyeknek át kellene venniük a tábor ellenőrzését, fel is szólították a menekülteket, hogy a szomszédos Lorengau település három másik ideiglenes táborába költözzenek át. A menekültek azonban barikádokat emeltek, mert attól tartottak, hogy a helyiek keltette ellenséges légkörben nem érezhetik magukat biztonságban. Az Afganisztánból, Iránból, Mianmarból, Pakisztánból, Srí Lankáról és Szíriából érkezett migránsok utoljára október 29-én kaptak ételt, azóta többnyire a helybeliek segélyadományán tengődtek, illetve esővizet ittak.

Korábban a canberrai kormány beleegyezett abba, hogy közel 70 millió ausztrál dollár (14,5 milliárd forint) kártérítést fizet mintegy kétezer menekültnek és menedékkérőnek, akiket a manusi menekültközpontban tartottak fogva nyomorúságos körülmények között. A keresetet tavaly nyújtották be az ausztrál kormány és a menekültközpontot működtető két cég ellen a menekültek és menedékkérők, akiket 2012 novemberétől 2014 decemberéig tartottak ott fogva. A fogva tartási körülmények és rossz bánásmód miatt elszenvedett fizikai és lelki bántalmakért követeltek kártérítést.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigeten és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton érkezett migránsokat a menedékkérelmük elbírálásáig. A konzervatívok 2013-as hatalomra kerülésük óta szigorítottak a bevándorlási politikán. A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző jogvédő csoportok is bírálták, embertelennek nevezve az ott uralkodó életkörülményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.