Virtuális kerítéssel akadályoznák meg a terrortámadásokat Stockholmban

Olyan rendszert építenének ki, amellyel digitálisan korlátoznák az autók sebességét.

MTI
2017. 11. 03. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett geo-fencing technológia „létezik, de egyelőre senki sem tesztelte nagy területen” – mondta Tomas Eneroth, az infrastruktúráért felelős svéd miniszter.

Eneroth reméli, hogy a jövő évben megkezdődhet a projekt tesztfázisa Svédországban.

A virtuális kerítés egy földrajzilag behatárolt területet véd. A technológia segítségével megakadályozható az engedéllyel nem rendelkező járművek behatolása a kijelölt térségbe, vagy akár digitálisan korlátozható az adott kocsi sebessége.

Áprilisban egy 39 éves üzbég menedékkérő tehergépkocsijával a tömegbe hajtott egy stockholmi üzletsoron. A terrortámadásban öten életüket vesztették. A svéd hatóságok azóta mindent megtesznek a nagyvárosok biztonságosabbá tételéért. Eddig ez leginkább a sétálóutcákat védő fizikai akadályok elhelyezésében nyilvánult meg.

„A sétálóutcák biztonsága fejlődött” – mondta el Daniel Hellden, Stockholm közlekedési biztosa. „Már csak egy olyan rendszerre van szükségünk, amely megakadályozza, hogy a sebességkorlátozó digitális készülék nélküli tehergépkocsik behajthassanak a város területhatárain belülre. Ez automatikusan megállítaná a járművet, ha az túl gyorsan közlekedne, vagy engedély nélküli behajtásra készülne egy területre” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.