Visszafoglalta kelet-szíriai fellegvárát az Iszlám Állam

Rejtett alagutakból özönlöttek ki a dzsihadisták.

MTI
2017. 11. 13. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint a várost szerdán elfoglaló Hezbollah libanoni mozgalmat és az iraki Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) milíciát meglepetésként érte a város szívében lévő rejtett alagutakból kiözönlő dzsihadisták támadása.

Egy törzsi vezető arról számolt be, hogy a szélsőséges szunnita IÁ először öngyilkos merénylőket és rakétákat vetett be a győzelmi mámorban úszó síita fegyveresek ellen, akik meg voltak győződve arról, hogy megtisztították a várost ellenségeiktől.

Abu-Kemál elfoglalását szerdán jelentették be, csütörtökön a szíriai hadsereg pedig már az IÁ felett aratott teljes győzelmét hangoztatta.

A város elleni offenzívát vezető Hezbollah és a Hasd es-Saabi az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint is súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az IÁ ellentámadása nem vasárnap vette kezdetét, a város irányításáért péntek óta harcoltak a szemben álló felek. A szíriai háborúban Irán és a Hezbollah mellett ugyancsak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország válaszul bombázni kezdte a várost. Az OSDH és helyiek szerint mintegy 50 civil, főként nők és gyerekek vesztették életüket az orosz légierő péntek óta tartó, vasárnap fokozódott csapásaiban.

Az Abu-Kemálban elszenvedett vereség megtorlásaként az iráni támogatású síiták tüzérséggel támadták a várostól keletre fekvő falvakat, ahova abu-kemáli lakosok menekültek a harcok elől.

Helyiek állítása szerint egy légicsapás Szukaríja településen harminc polgári lakost ölt meg. Az Eufrátesz partjához közeli Márásida és Szúsza falvakat is bombázták. Szemtanúk állítása szerint a folyón átkelni próbáló civilek százait sem kímélték a légicsapások.

A Reuters arra nem tért ki, hogy az említett falvak melyik harcoló fél ellenőrzése alá tartoznak, de más források szerint az IÁ kezén vannak.

Megfigyelők a légi támadásokat az orosz légierőnek tulajdonítják. Katonai szakértők szerint Oroszország – nem törődve annak árával – a lehető leggyorsabban akarja elérni a győzelmet.

Az IÁ főleg tavaly óta jelentős területeket vesztett Szíriában és Irakban, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhatott magáénak. Idén november elején az Iszlám Állam ellenőrzése alatt már csak a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománybeli Abu-Kemál egy része, illetve a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, valamint az e városokat övező néhány sivatagi település maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.