Vörös riasztás Balin: morog az Agung vulkán

A kráterből az éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy „bármikor újabb kitörések történhetnek”.

MN
2017. 11. 27. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság jelentése szerint az Agung szürke hamut szór a térségre, és 12 kilométeres távolságból kisebb, szórványos robbanások hallatszanak. A kráterből az éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy bármikor újabb kitörések történhetnek.

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, kráteréből a hamu négyezer méteres magasságig lövellt fel, és a térségében sűrű, fekete füst gomolygott.

A több mint három kilométer magas vulkán már szeptember közepén is egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. Tevékenysége azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakóhelyükre.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint tíz kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben 1200 ember életét vesztette.

Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.

Bali nemzetközi repülőtere még működik, a füstfelhő egyelőre elkerüli.

Az ausztrál Jetstar légitársaság ugyanakkor szombat este kilenc járatot törölt. Emiatt utasok ezrei rekedtek a repülőtéren. A Jetstar azonban vasárnap azt közölte, hogy járatai többségét elindítja, mivel vezető pilótái szerint biztonságos a repülés. Mindazonáltal arra figyelmeztettek, nagyon gyorsan változnak a légköri viszonyok, ezért nem kizárt, hogy törölnek járatokat.

Hétfőn újra megnyitották a forgalom előtt a szomszédos Lombok szigetének repterét, amelyet a vulkán által kilövellt hamufelhő miatt kellett lezárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.