Washington nem a katonai akcióban látja az észak-koreai válság megoldását

Donald Trump szerint csak végső esetben lehet szó katonai erő bevetéséről.

MN
2017. 11. 07. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok ugyan nem a katonai akcióra koncentrál elsősorban az Észak-Koreát érintő konfliktus megoldáskeresésekor, végső esetben kész bevetni katonai erejének teljes spektrumát egy esetleges észak-koreai támadás megállítására – jelentette ki Donald Trump Mun Dzsein dél-koreai államfővel közös keddi szöuli sajtóértekezletén – írja az MTI.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy „lát bizonyos haladást” a válság megoldásában, miután arra biztatja Phenjant, hogy „üljön le tárgyalni, és állapodjanak meg”, mert Észak-Korea számára is „az az észszerű, hogy a helyes lépést teszi meg”, de arról nem beszélt, hogy minek okán lát előrelépést a konfliktusban, és arról sem, hogy akar-e közvetlen diplomáciai tárgyalásokat Észak-Koreával.

A két elnök a sajtóértekezletet megelőzően tárgyalt egymással a szöuli elnöki palotában, a Kék Házban. Mun Dzsein kijelentette: reméli, hogy Trump dél-koreai látogatása fordulópontot eredményez a válságban, és valamelyest megnyugtatja a dél-koreaiakat. Trumppal megállapodtak a dél-koreai erők rakétaarzenál-kibővítéséről az északi fenyegetés miatt. Mun Dzsein elnök után szóvivője beszélt a sajtóértekezleten, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok azonnal tárgyalásokat kezd Dél-Koreával utóbbi katonai képességeinek növeléséről, amelynek keretében a rakétaarzenál bővítése – a bővítés felső korlátjának megszüntetése – mellett egyebek között bevetnék a legmodernebb felderítőberendezéseket. Ezenkívül a két ország Japánnal együtt folytatja együttműködését az észak-koreai fenyegetésekre adandó válaszok kidolgozására. Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet, hogy Trump hétfőn kért a kongresszustól további négymilliárd dollárt „az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen irányuló észak-koreai ballisztikus rakéták felderítésére és elfogására”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.