Washington nem ad több fegyvert a szíriai kurdoknak, Ankara ezt üdvözli

Törökország szerint végre sikerült megszüntetni a legnagyobb feszültséget a két ország kapcsolatában.

MTI
2017. 11. 24. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök elrendelte, hogy Washington ne küldjön több fegyvert a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának, amelyet Törökország terrorszervezetnek tart – jelentette be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában, miután Trump és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett egymással.

Cavusoglu, aki jelen volt a beszélgetésnél az államfői palotában, hozzátette: Trump azt is mondta, hogy „ennek az ostobaságnak” már korábban véget kellett volna vetni.

A török tárcavezető kifejtette: az amerikai–török kapcsolatokra egyik leginkább negatívan ható téma a szíriai kurdoknak adott fegyverek ügye volt. Legutóbb már páncélos járműveket is kaptak az Egyesült Államoktól – hangoztatta Cavusoglu.

Az Anadolu török állami hírügynökség a török államfői hivatalra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai és a török vezető a szíriai válságról, a szerdai szocsi orosz–török–iráni csúcstalálkozóról, regionális problémákról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról folytatott megbeszélést.

Erdogan később a Twitteren „gyümölcsözőnek” minősítette az egyeztetést.

Ankara az YPG-t a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonlóan terrorszervezetnek tekinti, és attól tart, hogy a szíriai kurd milícia megerősödése felélénkítené a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit. Erdogan a közelmúltban többször nehezményezte, hogy Washington „3500 kamionnyi” fegyvert küldött az YPG-nek Szíriába az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcra hivatkozva.

Hétfőn az YPG aknavetővel tüzet nyitott az északnyugat-szíriai Afrín körzeti Idlíb tartományban állomásozó török haderőre. Az egyik lövedék egy török megfigyelőtoronytól nagyjából 100 méterre csapódott a földbe. Az incidensnek nem volt sérültje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.