Weinstein volt kémekkel próbálta eltussolni a zaklatási ügyeket

Az áldozatokat is megkeresték álnéven, hogy információkat szerezzenek a zsaroláshoz és a megfélemlítéshez.

MTI
2017. 11. 07. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harvey Weinstein volt titkos ügynököket és újságírókat bérelt fel, hogy hamis személyazonosságot használva akadályozzák meg a producer vádlóit a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádak nyilvánosságra hozatalában – számolt be a The New Yorker című lap.

A magazin szerint az amerikai filmmogul által 2016 őszétől megbízott magánnyomozói irodák között volt az izraeli Black Cube, amelynek alkalmazottjai nagyrészt az izraeli titkosszolgálatok, köztük a Moszad volt ügynökei közül kerülnek ki, valamint az amerikai Kroll ügynökség is.

A The New Yorker értesülései szerint a Black Cube két ügynöke is találkozott Rose McGowannel – mielőtt a színésznő a nyilvánosság előtt megvádolta Weinsteint nemi erőszakkal –, hogy információkat szerezzen tőle. Az egyik ügynök magát nőjogi harcosnak kiadva legalább négyszer találkozott úgy McGowannel, hogy titokban rögzítette a beszélgetésüket.

Ugyanez az ügynök egy másik hamis személyazonosságot használva keresett fel egy újságírót, azt állítva, hogy terhelő információi vannak Weinsteinről, miközben azt akarta kideríteni, hogy addig kik beszéltek a sajtónak.

Weinstein és a megbízott nyomozóirodák emberei újságírókat is felhasználtak, hogy fontos részleteket csaljanak ki azokból a nőkből, akik megvádolták a filmmogult. Egy év alatt Weinstein és csapata több tucat emberrel gyűjtött információkat, elkészítve az érintettek pszichológiai profilját, beleértve a szexuális életüket is, hogy a megszerzett adatokat ezután az érintettek megcáfolására vagy megfélemlítésére használják. A cikk szerint Weinstein a filmes vállalkozásainak volt alkalmazottait is megkereste azzal, hogy segítsenek neki neveket gyűjteni és telefonokat intézni.

A The New Yorker cikkének megjelenésével egy időben az Emmy-díjakról döntő amerikai televíziós akadémia is bejelentette, hogy örökre kizárja soraiból a filmproducert. Korábban az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia, az Amerikai Rendezők Céhe (DGA), az Amerikai Producerek Céhe (PGA) és a Brit Filmintézet (BFI) is közölte, hogy törölte Weinsteint a tagjai közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.