Zaklatás: lemondott a brit védelmi miniszter

Sir Michael Fallon elfogadja, hogy a múltban nem felelt meg a fegyveres erőktől elvárt magas szintű viselkedési normáknak.

MTI
2017. 11. 01. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmerült állítások közül sok hamis, de „elfogadom, hogy a múltban nem feleltem meg a fegyveres erőktől elvárt magas szintű viselkedési normáknak” – áll a levélben. Hozzátette: védelmi miniszterként a fegyveres erőket képviselte a kormányban, ezért szükségesnek tartja távozását. Theresa May válaszlevelében közölte, hogy elfogadja Fallon lemondását.

Michael Fallon nem részletezte lemondásának pontos okát, de a héten megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy tizenöt évvel ezelőtt egy rendezvényen „nem helyénvaló módon” érintette meg egy újságíró nő térdét.

Az újságíró, Julia Hartley-Brewer annak idején kifogásolta Fallon viselkedését, de az ügyből végül nem lett botrány. Hartley-Brewer szerda esti Twitter-üzenetében a #Kneegate hívószó megalkotásával kommentálta Fallon lemondását. A szó a knee (térd) és az egykori amerikai elnök, Richard Nixon bukásához vezető Watergate-botrány ötvözete. Ugyanakkor Twitter-üzenetében hozzátette: kétli, hogy a védelmi miniszter lemondásának oka az ő térde lett volna.

Az utóbbi időszakban London kormányzati és parlamenti negyedében, Westminsterben egyre több híresztelés kapott lábra egyes volt és jelenlegi képviselők és kormányzati tisztviselők múltbeli magatartásával kapcsolatban, és a felmerült vádak között nem egy esetben szexuális zaklatás is szerepel.

A hétvégén hivatalos vizsgálat indult Mark Garnier, a külkereskedelmi minisztérium helyettes parlamenti államtitkára ellen, miután egykori titkárnője, Caroline Edmondson közölte: Garnier hét évvel ezelőtt vele vásároltatott szexuális segédeszközöket a híres-hírhedt londoni vigalmi negyed, a Soho egyik szexboltjában. Garnier megerősítette volt titkárnője beszámolóját, közölte azonban, hogy szerinte az eset „semmiképpen sem tekinthető” szexuális zaklatásnak.

Szerdán vizsgálat indult Damian Green ellen is, aki június óta a miniszterelnök-helyettesnek megfelelő tárca nélküli miniszteri tisztséget tölti be Theresa May kormányának második legmagasabb rangú tagjaként. A vizsgálat előzményeként egy újságíró nő a The Times című konzervatív brit napilapban azt írta, hogy Green néhány éve egy közös vacsorán megérintette a térdét, miközben a parlamenti képviselők körében „immár viselkedési normává vált szexuális afférokról” mesélt neki. Green szerdán határozottan tagadta, hogy bármiféle módon közeledni próbált volna a nőhöz.

Londoni sajtóértesülések szerint azonban létezik egy dosszié több tucat olyan parlamenti képviselő nevével, akivel kapcsolatban nem helyénvaló magatartás gyanúja merült fel. Ezek a vádak egyelőre nem nyertek bizonyítást, ám Andrea Leadsom, a törvényalkotási ügymenet irányításáért felelős kabinettag a héten a londoni alsóházban felszólalva „nagyon határozott fellépést” helyezett kilátásba azokkal a köztisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, akikről bebizonyosodik, hogy szexuális zaklatást követtek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.