A dohányzási tilalmon bukhat az osztrák koalíció

A szabadságpárt önképébe jól illik, hogy „elveszik a kisembertől még ezt az utolsó örömet is”.

MN
2017. 12. 04. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában a jövő év májusában lép életbe a magyarországihoz hasonló dohányzási tilalom, amely kitiltja a cigarettát a bárokból és az éttermekből. Illetve csak lépne, mert a koalíciós tárgyalások során váratlanul központi témává lépett elő a dohányzás: a jobboldali populista szabadságpárt (FPÖ) azt akarja, hogy változtassák meg a jogszabályt, és vonják vissza a tilalmat. Ebben támogatják a vendéglátósok is, akik a forgalom csökkenésétől tartanak.

Der Standard című lap szerint az FPÖ elszánt, ami nem is véletlen, hiszen a párt különösen népszerű az alacsonyabb végzettségű osztrákok körében, akik közt viszont magasabb a dohányosok aránya. Azonkívül, hogy a pártelnök, Heinz-Christian Strache maga is dohányzik, a tilalom elleni fellépést szabadságkérdésként állítják be: az a kép, hogy „elveszik a kisembertől még ezt az utolsó örömet is”, jól illeszkedik abba a képbe, amelyet a párt önmagáról sugallni szeretne.

Sebastian Kurz, a választásokon győztes, konzervatív, jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a kancellári poszt várományosa kellemetlen helyzetben van. Korábban az ÖVP elkötelezte magát a tilalom mellett, hiszen egészségügyi problémaként tekint a dohányzásra, nem szabadságjogként. A gazdasági szférából ugyanakkor ők is érzik a nyomást, amelyet most az is növel, hogy leendő koalíciós partnerük identitáskérdést akar csinálni a tilalom visszavonásából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.