Az Iszlám Állam vállalta magára az egyiptomi kopt templom elleni támadást

Egy hét alatt két támadás is érte a kopt templomokat, az egyiptomi hadsereg negyedmillió katonát rendelt ki a védelmükre.

MN
2017. 12. 29. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntek délelőtti merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül – írta az MTI. A dzsihadisták közlése szerint egyik \"harci osztaguk\" követte el a támadást.

A fegyveresek Kairó déli részén támadták meg a templomot, legalább tízen meghaltak, tíz másik ember pedig megsebesült. A BBC beszámolója szerint két sérült kritikus állapotban van.

Az egészségügyi minisztérium korábban még öt halottról számolt be. Háled Megahed, a tárca szóvivője később közölte, hogy legalább tíz ember, közöttük nyolc kopt keresztény halt meg a lövöldözésben.

A szóvivő szerint két támadó érkezett motorkerékpáron az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina-templomhoz, és tüzet nyitott a templomra. Egy támadót agyonlőttek, a lövöldözésben a biztonsági erők egy tagja is meghalt.

A belügyminisztérium szerint a másik támadó elmenekült, és üldözik.

Korábban nevük elhallgatását kérő biztonsági vezetők azt mondták, hogy két rendőr, egy katona és a templom gondnoka halt meg.

Az al-Ahram kormánylap internetes oldalán közzétett fényképen, amelyen valószínűsíthetően a támadó holttestét látható, egy szakállas, lőszerekkel teli mellényt viselő, földön fekvő férfi van. A kopt ortodox egyház szóvivője közleményében azt írta, hogy legalább hat ember halt meg a templom elleni támadás során, közöttük öt kopt és egy rendőr. A közlemény szerint egy másik támadás is történt egy üzlet ellen Heluánnak ugyanazon a részén, ott két kopt halt meg.

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a támadók öten voltak, egyikük robbanómellényt viselt, neki kellett volna behatolnia a templomba és felrobbantania magát – írja az MTI.

Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket, végül a templomot védő biztonsági csapat elkergette őket.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7–10 millió közé teszik a 95 milliós összlakosságon belül.

Helyzetük sokat romlott Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig regnáló iszlamista kormány ugyanis nem képviselte megfelelően érdekeiket.

A mostani kabinet már többet tesz a koptok védelméért: a Daily Egypt szerint

karácsonykor 230 ezer katonát rendelnek ki Egyiptomban templomaik és vallási ünnepségeik biztosításához, az épületeket pedig kordonokkal és fegyveres őrséggel veszik körül, de a támadásokat így sem tudják teljesen kiküszöbölni.

Október végén például három kopt templomot kellett bezáratni Minja tartományban, miután keményvonalas muszlimok a hívőkre támadtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.