Brexit: kezdődhet a kiválások második szakasza

A távozás főbb feltételeiről megfelelő megállapodásra jutottak a felek.

MN
2017. 12. 13. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás főbb feltételeiről ugyanis megfelelő megállapodásra jutottak a felek, de vannak még tisztázásra váró kérdések – szögezte le az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadott szerdai határozatában.

A képviselő-testület strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyott dokumentumban rámutattak, hogy a rendezett kilépés előkészítése terén számos kérdés még függőben van, amelyeket az egyezmény véglegesítése előtt mindenképp tisztázni kell. Emellett aláhúzták: a kiválási megállapodást ezután egyértelmű jogi szövegbe kell foglalni.

Az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális, radikális baloldali és zöldpárti frakciója által közösen benyújtott határozattervezetet 556 igen szavazattal, 62 nem ellenében, 68 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők – írja az MTI.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May pénteken jelentette be, hogy hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről. Az Európai Bizottság javaslatot tett a tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, sikerült elegendő előrelépést elérni.

Juncker kielégítőnek nevezte az előrelépést az ír–északír határellenőrzés, a pénzügyi elszámolás, valamint az állampolgári jogok terén is. Utóbbi kapcsán például elmondta, a szigetország a kilépés után is el fogja ismerni az Európai Bíróság joghatóságát az uniós állampolgárok esetében, amit a brit kormány korábban elutasított. Juncker rámutatott, hogy ez nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn azt mondta, „új keletű derűlátást” eredményezett az előzetes megállapodás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.