Carles Puigdemont: A spanyolok félnek a belga igazságszolgáltatástól

Jobban örültem volna, ha nem vonják vissza az elfogatóparancsot – jelentette ki.

MN
2017. 12. 06. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol vezetés fél a belga igazságszolgáltatástól, ezért vonták vissza az előző napon az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó egykori katalán vezetők ellen – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Carles Puigdemont leváltott katalán elnök szerdán, saját magára és kormányának négy volt tagjára utalva.

Sajtóértekezletén Puigdemont azt hangoztatta, hogy jobban örült volna, ha nem vonják vissza az elfogatóparancsot, és a belga hatóságok véleményt mondhatnak az ügyben.

Hozzátette: volt kabinetjének tagjaival egyelőre Belgiumban fognak maradni, mivel még nem tudják, hogy szabadon mozoghatnak-e az Európai Unión belül.

„Amikor idejöttünk, úgy terveztük, hogy hazamegyünk, amilyen hamar csak lehet, de lehetséges már ez? Meg kell tudnunk a választ” – fogalmazott.

A spanyol legfelső bíróság kedden vonta vissza az európai elfogatóparancsot a volt katalán elnök és leváltott kormánya négy tagja ellen. Pablo Llarena bíró a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a politikusoknak, úgy tűnik, szándékukban áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelöltek a december 21-i katalán parlamenti választásokon. Illetve hogy az európai elfogatóparancsot még a spanyol központi büntetőbíróság adta ki november 2-án, az ügy azonban azóta onnan átkerült a legfelső bíróságra, ő maga pedig egységes eljárást szeretne lefolytatni.

A spanyol legfőbb ügyész még október 30-án kezdeményezett eljárást a politikusokkal szemben lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy „döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én”. A katalán vezetők november 2-án kerültek előzetes letartóztatásba, amit a spanyol központi büntetőbíróság azzal indokolt, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

Carles Puigdemont kabinetjének több tagjával együtt októberben váratlanul Brüsszelbe utazott, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket és előre hozott helyi választásokat írt ki Katalóniában. Puigdemont és volt miniszterei feladták magukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.