Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Elhunyt az 1944-es kiugrást végrehajtó I. Mihály volt román király

Kilencvenhetedik életévében elhunyt I. Mihály román uralkodó, kedden svájci rezidenciájában érte a halál.

2017. 12. 05. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenhetedik életévében elhunyt I. Mihály román exkirály, az egykori uralkodót kedden svájci rezidenciájában érte a halál. Az uralkodói ház november 8-án jelentette be, hogy a leukémiában szenvedő Mihály egészségi állapota súlyosbodott, „szenved”, ezért lánya, Margit hercegnő – aki a következő a trónöröklési sorrendben Mihály után – és férje, Radu herceg is visszatért Svájcba. Mihály király október 25-én ünnepelte 96. születésnapját.

I. Hohenzollern-Sigmaringen Mihály román király Sinaia városában született 1921-ben II. Károly román király, valamint Ilona görög és dán királyi hercegnő fiaként. Hatévesen lett hivatalosan Románia uralkodója, azután, hogy nagyapja, I. Ferdinánd meghalt, apja, Károly herceg pedig lemondott a román trónról, és elhagyta az országot. Mivel 1927-ben még kiskorú volt, helyette régensek uralkodtak. 

II. Károly 1930-ban visszatért az országba, és váltotta Mihályt a trónon, ugyanakkor őt tette meg a trón első számú várományosának, és kinevezte Gyulafehérvár nagy vajdájának. 1940-ben Ion Antonescu puccsot hajtott végre, az új kormány pedig a 18 éves Mihályt ültette a trónra a parlament beleegyezése nélkül. Az új király hatalma korlátozott volt, bár hivatalosan rangok és titulusok sorát birtokolta, az országot valójában a fasiszta pártvezér, Ion Antonescu irányította.

A volt uralkodó nevéhez fűződik többek között Románia második világháborús kiugrása. Mihály egyre szorosabb kapcsolatokat kezdett ápolni a szövetséges hatalmakkal, olyannyira, hogy 1944. augusztus 23-án visszavette a hatalmat, a Hitlerrel együttműködő Antonescu marsallt letartóztatta, és kiszolgáltatta a román kommunistáknak, akik 1944. szeptember 1-jén átadták őt a szovjeteknek.

Mihály királyt – miután nem írta alá a kommunista többségű parlament határozatait – a kommunisták 1947-ben felszólították a trón elhagyására. A volt uralkodó lemondott, 1948-ban pedig kiutasították Romániából, és megfosztották román állampolgárságától.

Trónfosztása előtt, 1948 júniusában Mihály feleségül vette Anna hercegnőt, akivel először Angliában, később pedig Svájcban telepedtek le. Öt lányuk született.

A volt uralkodó szülőhazájába csak három évvel a kommunizmus bukása után, 1992-ben tért vissza, ekkor egymilliós tömeg gyűlt össze a fogadására. A hatalmas szimpátia, amely a királyt övezte, megrémítette Ion Iliescu akkori államfőt és a szocialista kormányt, ezért rendeletben tiltották meg a korábbi királynak, hogy a következő években újra az ország földjére lépjen. 1997-ben, a szocialisták bukását követően az új kormány Emil Constantinescu vezetésével visszaadta Mihálynak a román állampolgárságot, és engedélyezte beutazását az országba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.