Észak-Korea részvételében bíznak a téli olimpia szervezői

A szervezőbizottság vezetője szerint a politikát és a sportot nem szabad összemosni.

MN
2017. 12. 28. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A phjongcshangi téli olimpia 43 nap múlva kezdődik, a szervezőbizottság vezetője továbbra is bízik abban, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság csapata is részt fog venni az ötkarikás játékokon. „Minden békeszerető országnak és sportolónak jogában áll az olimpián versenyezni, Észak-Korea sem lehet kivétel” – nyilatkozta Li Hipom, a szervezőbizottság vezetője. Hangsúlyozta, Mun Dzsein dél-koreai államfő, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is elősegítené az északiak részvételét.

A téli olimpiát február 9-e és 25-e között rendezik Phjongcshangban, amely mindössze nyolcvan kilométerre fekszik az észak-koreai határtól. A két ország között ismét rendkívül feszült a viszony, mivel az északiak interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek, illetve szeptember elején minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Li mindezek ellenére arról beszélt, hogy a politikát és a sportot nem szabad összemosni.

A szervezőbizottság becslése szerint 95 országból 6500 sportoló és edző, illetve sportvezető érkezik az eseményre. Körülbelül 210 orosz versenyző részvételére számítanak, akik országuk NOB-büntetése miatt az olimpiai zászló alatt szerepelhetnek. Li Hipom hangsúlyozta, készen állnak az oroszok diszkrimináció nélküli kiszolgálására. A szervezők vezetője kijelentette, az előkészületek lezárultak, a Koreai Köztársaság készen áll a világ minden tájáról érkező vendégek fogadására. Mint kifejtette, immár leginkább a jegyértékesítésre és a paralimpia népszerűsítésére összpontosítanak.

A múlt héten jelentették be, hogy a belépők több mint hatvan százalékát értékesítették. „Szerintem nagyon közel állunk ahhoz, hogy sikeresnek mondhassuk az olimpiát” – fogalmazott Li. Közölte azt is, hogy csaknem 940 millió dollár (245 milliárd forint) szponzori bevételre tettek szert, amely több a tervezettnél, és kiegyensúlyozottá teszi a költségvetést. A múlt hét óta új, nagy sebességű gyorsvasút segíti a közlekedést, Phjongcshangban és Kangnungban 5G-alapú önjáró buszokat, Incshon repülőterén pedig az utasok számára információt nyújtó, huszonnyolc nyelven kommunikáló robotokat is üzemeltetnek majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.