Helyreállt a kapcsolat az első angolai műholddal

A mesterséges égitesttel egy napig nem tudtak kommunikálni.

MTI
2017. 12. 28. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreállt a kapcsolat a Bajkonurból két nappal korábban felbocsátott első angolai műholddal – közölték orosz hírügynökségek.

A Roszkoszmosz orosz űrhivatal szerint a kedd este fellőtt Zenit-2SB hordozórakéta és a Fregat elnevezésű gyorsítóblokk segítségével a szintén orosz építésű AngoSatot sikeresen pályára állították, ám a műholddal később a kapcsolat megszakadt, az űrszerkezetről nem érkeztek telemetrikus adatok.

A kommunikációs csatorna helyreállítása lehetővé teszi, hogy a műhold automatikusan a földre sugározza fedélzeti berendezései munkájának adatait, a földi irányító központ pedig utasításokat tud küldeni az ellenkező irányba.

Az AngoSat műholdat az Energija rakéta- és űrvállalat építette meg az angolai távközlési minisztérium megrendelése alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.