Hibázott a brit elhárítás, futni hagyták a terroristát

Egy jelentés szerint valószínűleg megelőzhető lett volna a manchesteri merénylet, amelyben 22 fiatal halt meg idén májusban.

Kuthi Áron
2017. 12. 05. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg nem kellett volna huszonkét fiatalnak meghalnia idén májusban a manchesteri stadionban egy könnyűzenei koncert után, ha a brit belső elhárítás legalább nyolc nappal előrébb hozza az öngyilkos merénylő kartonjának felülbírálását, és szigorítja megfigyelését. Egyebek között ez derült ki abból a jelentésből, amelyet a belügyminiszter kérésére az elhárítás (MI5) készített. 

Május 23-án helyi idő szerint este fél tizenegy körül a Manchester Arenában, Ariana Grande amerikai énekes koncertje után egy Salman Abedi nevű terrorista felrobbantotta magát, a merényletben huszonketten meghaltak és ötvenkilencen megsebesültek. Az elkövető is a helyszínen halt meg. Másnap az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a tömeggyilkosságért, amely azt volt hivatva jelezni a nyugati közvélemény előtt, hogy a terrorista sejtek nemcsak többmilliós világvárosokban, hanem másodlagos célpontok ellen is képesek támadást indítani, figyelmük tehát nemcsak a fővárosokra terjed ki. Abedi profiljának átvizsgálását május 31-ére tervezték. 

A jelentés felfedi azt is, hogy márciusban a londoni Westminster hídon és júniusban a London hídon elkövetett gázolásban részt vevő két terrorista sem volt ismeretlen a hatóságok előtt. A westminsteri elkövetőt, a londoni születésű Khalid Massoud például szélsőséges szervezetekkel fenntartott kapcsolatai és egyéb bűncselekményei miatt volt érdekes a rendőrségnek. Megfigyelését azonban már öt éve abbahagyták, mivel a terrorelhárítás szempontjából nem volt eléggé érdekes a priusza.

Amber Rudd belügyminiszter a keddi kabinetülésen az MI5 vezérigazgatójának tájékoztatásához hozzáfűzte, hogy a terrortámadások tervezésének sebessége jelentősen gyorsult idén, és a brit kormány nyomást gyakorol a közösségi portálok üzemeltetőire a szélsőséges tartalmak eltávolítása végett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.