Iráni védelmi miniszter: Trump lépése felgyorsítja Izrael pusztulását

Nagyobb lett a muszlim egység az iráni vezetők szerint.

MTI
2017. 12. 11. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök döntése, amelynek értelmében Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, csak felgyorsítja az ország pusztulását – jelentette ki hétfőn Amir Hatami tábornok, iráni védelmi miniszter.

„A lépés fel fogja gyorsítani a cionista rezsim pusztulását, és megkétszerezi a muszlimok egységét” – idézte a védelmi tárca vezetőjének szavait az iráni állami média.

Mohammed Bakeri iráni vezérkari főnök pedig úgy fogalmazott: Trump „ostoba lépése” egy új intifáda kezdetének tekinthető.

A Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet vezetője, Iszmáil Haníje a múlt csütörtökön hadüzenetnek nevezte a lépést, és péntektől újabb intifádát (palesztin felkelést) hirdetett az amerikai államfő Jeruzsálem státusával kapcsolatos döntése miatt. Izrael válaszul megerősítette hadseregét a megszállt Ciszjordániában.

Trump lépését az iráni vezetés is elítélte. A síita muszlim nagyhatalomnak számító Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta az Izraellel való szembenállás és a palesztin ügy támogatása központi része az ország külpolitikájának. Irán számos Izrael-ellenes milíciát támogat, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezetet.

Szaíd Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője hétfőn kijelentette, hogy szervezete és annak térségbeli szövetségesei mostantól megújult figyelemmel követik a palesztin ügyet. Naszralláh felszólította a Hezbollah szövetségeseit: vezessenek be egységes stratégiát az Izraellel való szembeszállás megszervezésében.

Az amerikai elnök a múlt szerdán Washingtonban jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át. Döntése komoly felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. Mahmúd Abbász palesztin elnök eközben minél több közel-keleti országot próbál felsorakoztatni az amerikai döntés ellen tüntető államok között.

Az amerikai államfő döntését Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, illetve az EU több tagállama is elítélte.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn Brüsszelben Mogherinivel való megbeszélése előtt kijelentette: a bírálatokkal szemben éppen hogy lehetővé teszi a közel-keleti békét Donald Trump amerikai elnök előző heti döntése, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A közös sajtótájékoztatón Mogherini ezzel szemben azt mondta: az unió szerint egyedül a kétállami megoldás jelentheti a konfliktus lezárását. Jeruzsálem státusát pedig a feleknek közvetlen tárgyalás útján kell rendezniük, amelyet mihamarabb meg kell kezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.