Isztambulban szigorítják a biztonsági intézkedéseket szilveszter éjjelre

A terrorfenyegetettség miatt a Taksim téren tilos lesz a szilveszteri mulatozás.

MTI
2017. 12. 28. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isztambulban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket szilveszter éjjelre. December 31-én este a biztonsági erők több mint 40 ezer tagját mozgósítják a Boszporusz partján fekvő metropoliszban, hogy a török állampolgárok „békében és biztonságban” üdvözölhessék az új évet – jelentette be Vasip Sahin, az isztambuli kormányzó.

Ugyanakkor a hatóságok arra számítanak, hogy az idén nem lesznek nagy szilveszteri ünnepségek. A Beyoglu, a Besiktas és a Sisli közkedvelt isztambuli szórakozónegyedek biztonsági okokból megtiltották a köztereken az ilyen jellegű rendezvényeket. A központi fekvésű Taksim téren sem engedélyezik az újévi mulatságok megtartását.

Sahin kiemelte, hogy a magánrendezvények szervezőit arra utasították, hogy erősítsék meg saját biztonsági intézkedéseiket.

A szigorítások hátterében az áll, hogy az előző szilveszteréjszaka egy merénylő sorozatlövő fegyverével 39 embert ölt meg, 59-et megsebesített a város Reina nevű klubjában. Két héttel később őrizetbe vették a 34 éves, üzbég származású Abdulkadir Masharipovot, aki a támadást az Iszlám Állam terrorszervezet nevében hajtotta végre.

Az elmúlt napokban az Iszlám Állam 38 feltételezett tagját vették őrizetbe az Isztambulhoz közeli Bursa városában. A Dogan török hírügynökség hét elfogott személyről tud Isztambulban, a délkeleti fekvésű Gaziantep városában pedig 17 gyanúsítottról.

A török hatóságok szinte minden héten jelentéseket tesznek közzé dzsihadista sejtek felszámolásáról, ennek ellenére a terrorfenyegetettség továbbra is magas Törökországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.