Kreml: Az év csalódása az orosz–amerikai kapcsolatok állapota

Sajnálatos Washingtonnak a Moszkvával szemben képviselt álláspontja – mondta Dmitrij Peszkov.

MTI
2017. 12. 29. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzáfűzte, hogy sajnálatos Washingtonnak a Moszkvával szemben képviselt álláspontja. Emlékeztetett, hogy Vlagyimir Putyin elnök több alkalommal is kifejezte Oroszország készségét arra, hogy a tisztelet és a bizalom jegyében kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építsen ki minden országgal, köztük az európaiakkal és az Egyesült Államokkal is.

„De ahogy mondják, a tangót ketten táncolják” – tette hozzá.

A szóvivő sajnálkozását fejezte ki amiatt is, hogy a levegőben lóg az ukrajnai rendezésről megkötött minszki megállapodások végrehajtása. Anélkül, hogy ezúttal is megnevezte volna Kijevet, azt hangoztatta, ismeretes Moszkva álláspontja, hogy „kinek a hibájából és kinek az ellenkezése miatt” van a késlekedés.

Peszkov úgy vélekedett, hogy az egyesült államokbeli „oroszellenes hisztéria”, valamint az amerikai tisztségviselők és az Oroszország képviselői közötti állítólagos összejátszás ügyében folytatott nyomozás árt a kétoldalú viszonynak. A szóvivő Donald Trump amerikai elnök azon kijelentésére reagált, amely szerint rossz fényt vet az Egyesült Államokra Robert Mueller különleges ügyész nyomozása a választási Trump-kampánystáb és az oroszok közötti feltételezett együttműködés ügyében, ezért azt jobb lenne mielőbb lezárni.

A szóvivő azt is elmondta, hogy Putyin elnök „hagyományosan” otthonában, családi és baráti körben köszönti majd az új évet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.