Megkezdődött a választási kampány Katalóniában

Brüsszelből üzent az exelnök a támogatóinak, néhányan a korábbi kormánytagok közül börtönben vannak.

MTI
2017. 12. 05. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a december 21-ei parlamenti választást megelőző hivatalos kampány Katalóniában.

A függetlenségpárti Katalónia Köztársasági Baloldala (ERC) hajnalig tartó kampánynyitó rendezvényén üresen hagyták azon tagjaik székét, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak a függetlenségi népszavazás illegális megrendezése és a katalán függetlenség október 27-ei parlamenti kinyilvánítása miatt. Köztük van Oriol Junqueras listavezető is.

„Oriol Junqueras továbbra is börtönben van, mert félnek tőle, mert ő az igazság és a remény szimbóluma, és mert tudják, hogy számunkra ő a legjobb jelölt a katalán köztársaság előmozdításához” – hangsúlyozta beszédében Marta Rovira, a párt főtitkára a Vicben tartott rendezvényen.

Felszólalt Carles Mundó volt katalán igazságügyi tanácsos is, akit hétfőn kora este helyeztek óvadék ellenében szabadlábra. „Meg kell nyernünk ezt a választást kétségbevonhatatlanul, hogy megmutassuk az egész világnak: a katalán nép sosem adja fel a szabadság ügyének védelmét” – mondta.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelből küldött videoüzenetét vetítették le pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) barcelonai kampánynyitóján. Ezen arról beszélt, hogy a december 21-ei választás az október 1-jei függetlenségi népszavazás második fordulójának tekinthető, és arra kért mindenkit, ne felejtse el, mi is történt azon a napon. Nemzet és alávetettség között kell választani – jelentette ki.

Inés Arrimadas, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt elnökjelöltje szerint a választás lehetőséget ad arra, hogy Katalónia visszakapja az autonómiát és az intézményeket, amelyeket Junqueras és Puigdemont veszélybe sodort. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy „a csendes többség tömegesen jelenjen meg a szavazóurnáknál, és azt mondja, hogy elég”. A legutóbbi, hétfőn közzétett közvélemény-kutatás ezt a pártot hozta ki a választás lehetséges győzteseként.

A Katalóniai Szocialisták Pártja (PSC) L’Hospitalet de Llobregatban tartott rendezvényén Miquel Iceta listavezető arról beszélt, hogy ez nem a megosztottság és az árkok pillanata, hanem a párbeszédé és a hidaké, valamint ők azok, akik képesek megteremteni a megbékélést.

„Nálunk a kulcs a helyzet feloldására” – fogalmazott Xavier Domenech, a baloldali Katalónia Közösen (Catalunya en Comú) nevű párt elnökjelöltje szintén a Barcelona melletti L’Hospitalet de Llobregatban rendezett kampánynyitó eseményen. A baloldali párt nem tagja sem a függetlenségi, sem az azzal szemben létrejött másik nagy katalán politikai blokknak. Több közvélemény-kutatás szerint is a mérleg nyelve lehet, ha a választáson a két nagy erő egyike sem szerez kormányzóképes többséget.

Carles Riera, a katalán függetlenségi és baloldali Népi Egység Listája (CUP) első helyén álló politikus a most kezdődő kampányt az elnyomás elleni küzdelemként definiálta a barcelonai nyitóünnepségen, amelyen továbbra is a Spanyolországtól való elszakadás mellett foglaltak állást a résztvevők.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökjelöltje a barcelonai kampánynyitón azt hangsúlyozta: garantálja a jövőt, az együttélést és Spanyolország egységét az, aki rájuk szavaz.

A Néppárt a CIS spanyol társadalomkutató központ hétfői közvélemény-kutatása szerint az utolsó helyen juthat be a katalán törvényhozásba.

A hivatalos választási kampány december 19-éig tart, a jogszabályok szerint a pártok egyenként legfeljebb 3,9 millió eurót (1,2 milliárd forint) költhetnek rá.

Visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen a spanyol legfelső bíróság. Pablo Llarena bíró döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a politikusoknak, úgy tűnik, szándékukban áll visszatérni Spanyolországba, mivel jelöltek a katalán parlamenti választáson.

Ennek ellenére az öt katalán politikus nem hagyja el Belgiumot – jelentett ki Paul Bekaert, a volt katalán elnök egyik ügyvédje Brüsszelben. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy védencei azonnal visszatérnének Katalóniába, ugyanis Puigdemont a megismételt katalán parlamenti választás kampányát Belgiumból is folytatni tudja.

A spanyol sajtó bírósági forrásokra hivatkozva azt írta: a nemzeti elfogatóparancs továbbra is érvényben marad a Brüsszelben lévő volt katalán kormánytagokkal szemben.

A La Libre Belgique belga napilap arról számolt be, hogy a spanyol legfelső bíróság keddi döntését követően Jaume Alonso-Cuevillas Sayrol védőügyvéd a katalán televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, Spanyolország attól fél, hogy a belga döntés arculcsapás lesz számára. Az elfogatóparancs visszavonásának valódi oka a madridi kormány attól való félelme, hogy Belgium megtagadja a kiadatást a tisztességes eljárás lefolytatása hiányának veszélye miatt – hangsúlyozta.

Katalónia vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította a közösség függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott autonóm közösségi parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott választást írt ki Katalóniában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.