Mégsem tiltják meg a dohányzást az osztrák vendéglátóhelyeken

Néhány ponton azonban szigorítanak.

MTI
2017. 12. 11. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendéglátóhelyi dohányzás általános tilalmáról még a néppárti–szociáldemokrata nagykoalíció állapodott meg.

A dohányzás nem volt komolyabb téma a választásokon, de egyes étteremtulajdonosok a már elfogadott tilalom feloldásáért lobbiztak, és támogatta őket az FPÖ 48 éves vezetője, Heinz-Christian Strache is, aki már többször hiába próbált leszokni a cigarettáról, és aki úgy érvelt, a vendéglősökre kell bízni, hogy megengedik-e vendégeiknek a dohányzást. A nagyobbik koalíciós partner vezetője, a 31 éves Sebastian Kurz nem dohányzik, sőt még kávét sem iszik, ami szokatlan a fejlett kávéházi kultúrájáról ismert Ausztriában.

A koalíciós alku értelmében fennmarad a jelenlegi helyzet, vagyis az éttermek és a bárok helyiséget különíthetnek el dohányos vendégeik részére, a kisebb vendéglátóegységeknek pedig egyáltalán nem kell száműzniük a dohányzást. Néhány ponton szigorítanak, például 16-ról 18 évre emelik a dohányzás törvényes korhatárát, betiltják a cigarettázást olyan autóban, amelyben fiatalkorú is utazik, és 18 éven aluliak nem léphetnek be a vendéglők dohányosoknak fenntartott helyiségeibe.

Heinz-Christian Strache szerint „nagyszerű megoldás” született, amely egyszerre szolgálja a dohányosok, a nemdohányzók és a vendéglátóhelyek érdekeit. Szerinte több ezer munkahelyet sikerül megmenteni, és erősödik a nemdohányzók védelme, főleg a fiatalkorúaké.

A távozó nagykoalíciós kormány szociáldemokrata egészségügyi minisztere, Pamela Rendi-Wagner ugyanakkor „óriási egészségpolitikai visszalépésről” beszélt, és kijelentette, ebből is látszik, hogy – szerinte – az ÖVP–FPÖ-koalíciót egy cseppet sem érdekli az emberek egészsége.

Az osztrák orvosszövetség vezetője, Thomas Szekeres felhívta a figyelmet arra, hogy az osztrák fiatalok a legaktívabb vásárlói a dohányáruknak Európában. Az európai országokban megfigyelhető trenddel ellentétben Ausztriában nem csökken a dohányzók aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.