Menedékjogot kért Magyarországtól egy török néptánccsoport

Tizenhat török táncos érkezett Magyarországra, ám haza csak öt tért. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal cáfol.

2017. 12. 05. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egész török néptánccsoport kért menedékjogot  Magyarországon – adott róla hírt a török sajtó. Kedden több török forrás is arról számolt be, hogy november elején meghívásra egy tizenhat főből álló ankarai néptánccsoport érkezett Magyarországra, hogy részt vegyen egy november 5-től 10-ig tartó budapesti fesztiválon. Ennek végeztével azonban csak öten tértek haza Törökországba, tizenegyen inkább Magyarországon maradtak, és menedékjogért folyamodtak.

Az ötfős delegáció visszatérése után a török hatóságok elrendelték a nyomozást, ám az ügyet szigorúan titkosan kezelik, így részleteket és a táncosok nevét sem hozták nyilvánosságra. A Hürriyet című lap úgy tudja, húszévesek már elmúltak, tehát nagykorúakról, ám egy fiatal társaságról van szó. Vizsgálják a csoport politikai kötődését és az esetleges korábbi bűnügyi múltjukat is. A török sajtó ugyanakkor úgy tudja, hogy a táncosok úgynevezett hivatalos útlevelet igényeltek és kaptak a török hatóságoktól a fellépés miatt. Ez a dokumentum a hivatalos minőségben kiutazó állami és közalkalmazottakat illeti meg, és feljogosítja őket arra, hogy szabadon utazhassanak az Európai Unióban. Ráadásul úgy tűnik, hogy a csoportnak sietős is volt, ugyanis hiába csak november ötödikétől kezdődött a fesztivál, amelyre meghívást kaptak, az útlevelük kézhez vétele után azonnal, már november elsején útra keltek.

Török források úgy tudják, hogy a Török Néptáncszövetség az idén már 86 alkalommal igényelt útlevelet hasonló külföldi utazásokhoz. A szóban forgó csoport júliusban éppen Bosznia-Hercegovinában járt, ám onnan még mindannyian visszatértek.

Megkeresésünkre a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal tagadta, hogy menedékkérelmet adott volna be a csoport, bővebb tájékoztatást ugyanakkor nem kaptunk.

Az ügy mindenképpen nagyon kínos, hiszen mint arra több török orgánum is rámutat, efféle esetek Észak-Koreával szoktak előfordulni, nem az uniós tagságra pályázó Törökországgal. Magyarországnak pedig nincs más választása, hivatalból le kell folytatnia a menekültügyi eljárást. Kérdés, hogy a kérelmezők mivel érvelnek.

A 2016-os sikertelen törökországi puccskísérlet után főként Németországban megszaporodott a török menedékkérők száma, ám ez diplomatákat, katonákat (és családjukat) érintett, nem néptáncosokat. Az utóbbi időben a török–magyar kapcsolatok egyébként is kiválóak – Orbán Viktor nyáron még focimezt is kapott Binali Yildrim kormányfőtől Ankarában –, amibe belerondítana, ha menedékjogot adnánk törököknek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.