Nem enyhítik a homoszexuálisok véradási szabályait a franciák

Elutasította a melegek véradásához szükséges feltételek lazítását a francia államtanács.

MTI
2017. 12. 28. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a francia államtanács a homoszexuális férfiak számára a véradással kapcsolatban előírt szabályok enyhítését, így a melegek továbbra is csak akkor adhatnak vért, ha az azt megelőző egy évben nem volt szexuális kapcsolatuk.

Az ország legfelsőbb szinten eljáró bírósága a korábbi rendelkezések elleni fellebbezéseket elutasítva úgy foglalt állást, hogy nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek a szabályozás. A testület azzal indokolta döntését, hogy jelentősen gyakoribb a HIV-fertőzések száma az olyan férfiaknál, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot.

Az ítélet szerint az egészségügyi intézményeknek a legjobb intézkedéseket kell meghozniuk a vért kapó páciensek védelmében.

A kérdésről Európa-szerte is hosszú ideje folyik a vita. Németországban például az orvosi kamara a nyáron tett közzé új irányelvet, miszerint homoszexuális férfiak akkor adhatnak vért, ha egy éve nem létesítettek nemi kapcsolatot más férfiakkal. Korábban a meleg férfiakat eleve kizárták a véradók köréből. Franciaországban 2016-ig volt ilyen szabályozás életben.

A melegek jogait védők ugyanakkor elhibázottnak tartják, hogy a homoszexuális férfiakat nemi érintkezéseik miatt általánosítva rizikócsoporttá tegyék. Egyebek között azt is kifogásolják, hogy a szabályozásnál nem vették figyelembe például azt, ha melegek monogám kapcsolatban élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.