Olaszországban feloszlatták a parlamentet és választásokat írtak ki

A várakozásoknak megfelelően március 4-re írta ki a Gentiloni vezette olasz kormány a 2018-as választást.

MTI
2017. 12. 28. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy a Paolo Gentiloni vezette olasz kormány a 2018-as általános választások időpontját kiírta, Sergio Mattarella elnök a nap folyamán feloszlatta a parlamentet – adta hírül az MTI. Gentiloni a parlament feloszlatása előtti hivatalos lépésként csütörtökön találkozott Mattarellával, akivel egyeztetett a jövő évi választásokról. Találkozójukat követően Mattarella összehívta az olasz parlament két házának elnökeit, és aláírta a parlament feloszlatásáról szóló nyilatkozatot.

A Matteo Renzi előző kormányfő lemondását követően a miniszterelnöki tisztséget tavaly decembertől betöltő olasz kormányfő csütörtöki évzáró sajtótájékoztatóján gyümölcsözőnek nevezte a Demokrata Párt vezette kormánykoalíció ötéves ciklusát, amely során Olaszország megkezdte a kilábalást a második világháború óta „legsúlyosabb válságból”.

Az olasz kormányfő a nap folyamán tartott évzáró sajtótájékoztatóján azt kérte a pártoktól, hogy „ne terjesszenek félelmet, és ne tegyenek valószínűtlen ígéreteket a közelgő választási kampány során”. „Úgy vélem, hogy az ország érdekében áll, hogy olyan választási kampánya legyen, amely a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a félelmek és az illúziók terjesztését” – mondta.

Az új olasz parlament – az elnöki hivatal tájékoztatása szerint – március 23-án tartja alakuló ülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.