Pokolgép robbant egy kisbuszon Szíriában

Nyolc ember életét vesztette, és tizenhatan megsebesültek.

MTI
2017. 12. 05. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utasok közül sokan egyetemi hallgatók voltak – mondta el Talal Barazi, Homsz tartomány kormányzója az állami Ihbaríja tévécsatornának. A robbantást Akrama körzetben, a Baasz Egyetem közelében követték el. A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az áldozatok között hat nő van. A dzsihadisták ezzel szemben azt állították, hogy támadásuk célpontja egy katonai jármű volt, és csak a kormányerők tagjai vesztették életüket a merényletben.

Az Iszlám Állam hasonló robbantást hajtott végre májusban ugyancsak Homszban, akkor négyen haltak meg, és 32 volt a sebesültek száma. A városban korábban is több támadást követtek el a szélsőségesek, a legvéresebbet 2014 októberében. Akkor egy iskola előtt röpítette magát a levegőbe egy öngyilkos merénylő, 54 embert rántva magával a halálba. Közülük 47-en kisiskolások voltak.

Idén már több, a kormányerők kezén lévő városban robbantottak a szélsőségesek, köztük Damaszkuszban.

A felkelők korábbi fellegvárának számító Homsz májusban került újra a damaszkuszi rezsim ellenőrzése alá. A város utolsó ellenzéki körzetéből, al-Vaerből az ostrom alatt több száz felkelőt és civilt menekítettek ki.

Az Oroszország és Irán támogatását élvező szíriai kormány idén jelentős területeket szerzett vissza a lázadóktól és a szélsőségesektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.