Pokolgép végzett egy egyiptomi ezredessel és öt katonájával

A robbanószerkezet a járművük mellett robbant a Sínai-félszigeten.

MTI
2017. 12. 29. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszlamisták által kihelyezett útszéli pokolgép végzett csütörtökön egy egyiptomi ezredessel és öt katonájával a Sínai-félszigeten, a robbanószerkezet a járművük közelében lépett működésbe – közölték egészségügyi és a biztonsági szervek tisztségviselői. A pokolgép egy katonai konvojt ért, amely a Sínai-félsziget északi részén fekvő Bír-el-Abd települése mellett járőrözött. A névtelenül nyilatkozó illetékesek szerint a robbanásban életét vesztő ezredes a település katonai parancsnoka volt. Hozzátették: a halottakon kívül hárman megsebesültek. Tamer ar-Rifáj, a hadsereg szóvivője Facebook-oldalán később megerősítette a történteket.

Egy másik támadás során aknavetőgránáttal kilőtték a rendőrség egyik páncélozott járművét el-Arisban, megölve a biztonsági szervek egy tagját. Később tűzharc bontakozott ki a szélsőségesek és a rendőrség között, egy civil hajtott véletlenül gépkocsijával a kereszttűzbe és életét vesztette. Egészségügyi illetékesek szerint az összecsapásban három iszlamista is meghalt.

Egy harmadik támadás a Sínai-félsziget központi részén történt. A szélsőségesek itt aknavetőgránátokat lőttek egy katonai támaszpontra, megölve egy katonát és megsebesítve két társát.

November 24-én Bír-el-Abd vált Egyiptom történetének legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadásának helyszínévé. A város egyik mecsetében robbantással és lőfegyverekkel tömeggyilkos merényletet követtek el. A halálos áldozatok száma 311, a sebesülteké 122. A támadók mintegy negyvenen voltak. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök akkor három hónapos határidőt szabott a hadseregnek, hogy minden eszközzel tegye biztonságossá a Sínai-félsziget északi részét, mint mondta, ehhez akár „brutális erőt” is bevethetnek.

Egyiptomban az iszlamista Mohamed Murszi volt elnök 2013-as elmozdítása óta megszaporodtak a szélsőségesek által a biztonsági erők, illetve a keresztény kisebbség tagjai ellen elkövetett támadások, főleg a Sínai-félsziget északi részén. Az utóbbi években több száz rendőr és katona, valamint számos civil vesztette életét a támadásokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.