Razzia Máltán: nyolc embert kaptak el a meggyilkolt újságírónő ügyében

Több helyszínen tartott rendőrségi akcióban fogták el a gyanúsítottakat.

Kovacsik Ágnes
2017. 12. 04. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több helyszínen tartott rendőrségi akcióban nyolc embert vettek őrizetbe Máltán, akiknek közük lehet ahhoz az október közepi robbantásos merénylethez, amelyben életét vesztette Daphne Caruana Galizia újságírónő – írja a BBC News a máltai miniszterelnök Joseph Muscat közlése alapján.

Október 16-án a közismert, ötvenhárom éves máltai újságírónő autójában pokolgép robbant, amely a kocsi indításakor lépett működésbe Bidnija község közelében, néhány méterre otthonától. A robbantás körülményeiről később az is kiderült, hogy feltehetően terrorszervezetek által előreszeretettel használt robbanószerrel robbantották fel az újságírónő kocsiját.

Galizia sűrűn olvasott blogjában – akár négyszázezren is olvasták egy nap – egyebek között a Panama-iratok máltai vonatkozásait, illetve a régió korrupciós ügyeit tárgyalta, ezért Joseph Muscat miniszterelnök a sajtószabadság elleni támadásnak ítélte a történteket.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat.

Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában. Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előre hozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.