Sok magyar fegyver került az Iszlám Államhoz

A terrorszervezetnél talált fegyverek 7,21 százaléka hazánkban készült. Az LMP azonnali magyarázatot vár a honvédelmi tárcától.

MN
2017. 12. 28. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tele van magyar gyártású fegyverekkel Irak és Szíria, egy friss jelentés szerint ugyanis a kínai, román és orosz gyártmányú fegyverek után magyar fegyverből volt a legtöbb az Iszlám Állam harcosainál – írja az Index.

A háborús zónákban használt fegyvereket és azok eredetét vizsgáló, EU-s forrásokból működő Conflict Armament Research 2017-es, Az Iszlám Állam fegyverei című jelentéséből kiderült: az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak, mindkét országban 66-ot. Ez pedig azt jelenti, hogy az Iszlám Államnál talált fegyverek 7,21 százaléka Magyarországon készült.

A fegyverek többsége – összesen 112 – magyar gyártású AK–63F gépkarabély, vagyis kalasnyikovmásolat volt, a jelentés szerint ráadásul soknak a gyártási száma is elég közel van egymáshoz. A portál felidézi, hogy a fegyvereket még a FÉG magyar fegyvergyár gyártotta, és olyan sok van belőlük, hogy Magyarország NATO-segélyként adományozott ilyeneket többek között az iraki hadseregnek. Korábban is sejteni lehetett, hogy sok az Iszlám Állam terroristáinál köt majd ki. Az LMP közleményben tudatta, azonnali magyarázatot vár a honvédelmi tárcától a következő kérdésekre: előfordulhat-e, hogy a minisztérium által eladott csaknem harmincezer gépkarabély egy része jutott az ISIS kezébe; hogyan kerülhettek magyar gyártású AK-63 gépkarabélyok az ISIS harcosaihoz; van-e köze a jelentésben említett gépkarabélyoknak a HM által 2013-ban eladott 28586 db AK-63-hoz, vagy ahhoz az 1414 db AK-63-hoz, amelyeket 2014-ben mindössze 4500 Ft/db áron adtak el egy cégnek; rendelkezik-e a HM olyan nyomon követő rendszerrel, amely nem csupán papírokkal fedezi a döntéshozókat, de garantálni is tudja, hogy az eladott honvédségi használt fegyverek nem kerültek szélsőséges vagy terrorista szervezetekhez; továbbá mit tud az ügyről a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat? A párt megnyugtató válasz hiányában vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.