Sokan meghaltak az Idlíb határán dúló harcokban

Egy nap alatt legalább hatvanhat ember vesztette életét.

MTI
2017. 12. 29. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halottak között legalább 19 civil, közöttük hét gyermek van, akik a szíriai kormányerők és szövetségesük, az orosz haderő légitámadásaiban vesztették életüket.

A tartomány határán a hét eleje óta dúlnak a harcok. A 2015 eleje óta a kormányhoz hű erők által ostromlott Idlíb nagy része a Fatah es-Sám, korábbi nevén an-Nuszra Front, az al-Kaida terrorhálózat egykori szárnya kezén van – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

A hadsereg az elmúlt napokban előrenyomult a térségben, több települést és falut elfoglalt Idlíb tartomány délkeleti csücskében, ami egy nagyszabású jövőbeli offenzíva jele lehet.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint legalább 27 katona és a kormányt támogató erők tagja, valamint 20 dzsihadista halt meg az elmúlt nap során a harcokban.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint intenzív légitámadások voltak a térségben. Több száz civil menekült el a térségből kisteherautókon csomagokkal és bútorokkal, a tartomány székhelye, Idlíb irányába.

Közben a Damaszkuszhoz közeli ostromlott Kelet-Gútából befejeződött a betegek kimenekítése – közölte pénteken egy helyi vezető. Keddtől csütörtök estig 29 beteget szállítottak el Kelet-Gútából, cserébe a lázadók által fogva tartott 29 ember elengedéséért – közölte az OSHD. Az ENSZ szerint további 500 embert kellene kimenekíteni a térségből. November óta 16 beteg halt meg.

Gútát 2013 óta ostromolják a kormányerők. Mintegy 400 ezer lakos rekedt az ostromgyűrűben, súlyos az élelmiszer- és a gyógyszerhiány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.