Trump hivatalosan támogatja a szexuális zaklatással vádolt szenátorjelöltet

Jó hírnevénél fontosabbak a szenátusi szavazatok az amerikai elnök számára.

MTI
2017. 12. 04. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan támogatásáról biztosította Donald Trump amerikai elnök Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelöltet, aki azzal vádolnak, hogy évtizedekkel korábban kiskorúakat zaklatott.

A Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a Trump hivatalosan támogatta Moore-t, miután a két politikus „pozitív tartalmú\" telefonbeszélgetést folytatott egymással.

Előzőleg hétfőn Trump Twitter-üzenetben biztosította teljes támogatásáról Moore-t, egy héttel a szenátusban csak szoros többséggel bíró republikánusoknak létfontosságú előre hozott választás előtt.

„A demokraták egy szavazatot sem hajlandók adni a jelentős adócsökkentés érdekében, és emiatt van szükségünk arra, hogy Alabamában Roy Moore nyerjen” – írta a mikroblogportálon az amerikai elnök.

Az ultrakonzervatív republikánus Roy Moore-t több nő is vádolta olyan „helytelen szexuális magatartással”, amely a csóktól a szexuális bántalmazásig és a tapogatásig terjedt. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. A legrégebbi esetek a hetvenes években történtek, amikor Moore a harmincas éveiben járt.

A vallási fundamentalizmusa miatt az alabamai főbírói székből eltávolított Moore a vádak nyilvánosságra hozatala előtt a december 12-i, alabamai előre hozott szenátorválasztás esélyese volt. Donald Trump eddig nem állt ki hivatalosan Moore mellett, meglehetősen homályosan nyilatkozott, illetve beérte a demokrata párti ellenfél elleni támadásokkal.

Novemberben, miután a The Washington Post című lapban megjelent a Moore-t vádoló négy nő tanúvallomása, a Fehér Ház jelezte, ha a vádak igaznak bizonyulnak, Roy Moore-nak vissza kell lépnie.

Roy Moore esetleges veresége tovább csökkentené a republikánusok amúgy is szűk többségét a szenátusban, ahol jelenleg 100 szenátori hely közül 52 az övék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.